Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 19 2018
Senaste Nytt

Norge amorterar – vi föredrar sparkonto

Anders Wiklund/TT: Norrmän tycker att boendeamortering är den bästa sparformen. Arkivbild
Anders Wiklund/TT: Norrmän tycker att boendeamortering är den bästa sparformen. Arkivbild
Publicerad av
TT - 25 maj 2017

Norrmännen amorterar sina bolån – medan svenskar och danskar hellre sätter in pengarna på banken, enligt en Ipsos-undersökning gjord på uppdrag av DNB.

40 procent av norrmännen tycker nämligen att betalning på bolånen är den bästa sparformen, något som bara 11 procent av svenskarna och 12 procent av danskarna håller med om. De sistnämnda håller i stället det hederliga bankkontot högt – 36 procent av både svenskar och danskar tycker att detta är den bästa sparformen.

Flera faktorer ligger bakom att man i Norge föredrar att spara i boende, enligt Trond Bentestuen, privatkundschef på DNB:

Det beror på att vi är historiskt sett är vana vid att äga det egna boendet, att det har varit skattemässigt gynnsamt och att boendemarknaden har gett god avkastning, säger han.

Undersökningen visar också att både svenskar, danskar och norrmän prioriterar sparande högt – norrmännen allra högst. Där har 89 procent någon form av sparande, Sverige kommer tätt efter med 86 procent medan 72 procent av danskarna sparar.

Annons

Annons

Annons