Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jun, 23 2018
Senaste Nytt

Tyska industrin kommer inte att hjälpa Storbritannien i Brexit-förhandlingarna

Tyska industrin kommer inte att hjälpa Storbritannien i Brexit-förhandlingarna. Foto: Wikipedia, kredit: Publicon
Tyska industrin kommer inte att hjälpa Storbritannien i Brexit-förhandlingarna. Foto: Wikipedia, kredit: Publicon
Publicerad av
Markku Björkman - 11 aug 2017

Tyska industriledare säger enligt Guardian, att prioriteringen är att skydda EU:s inre marknad. Ledarna hoppas dock att exportörer kommer att lägga press på Merkel så att det blir ett gynnsamt handelsavtal.

- Försvaret av den inre marknaden, ett viktigt europeiskt projekt, måste vara EU: s prioritering. Europa måste behålla integriteten för den inre marknaden och dess fyra friheter: varor, kapital, tjänster och arbetskraft. Det är den brittiska regeringens ansvar att begränsa skadan på båda sidor av kanalen. Under de kommande månaderna kommer det att bli utomordentligt svårt att förhindra negativa följder framför allt för brittiska företag, underströk Dieter Kempf, tyska Industriförbundets ordförande.

Den tyska industrin har varnat Storbritannien för att inte räkna med hjälp för att säkerställa en bra Brexit- deal för regeringen i London.

Politiska bedömare ser detta som ett starkt ingripande, som slår hårt mot den brittiska regeringens utträdesplan. Högsta ministrar inom brittiska regeringen har upprepade gånger hävdat efter valet att Tysklands inflytelserika exportörer kommer att utöva påtryckningar för en överenskommelse som ger Storbritannien fördelar i form av betydande tillgång till EU: s marknader.

Men nu har ministrarna fåt höra från EU-håll att det är upp till den brittiska regeringen att begränsa Brexit-beslutets ekonomiska skadeverkningar. Två av Tysklands största industrigrupper har meddelat att deras främsta uppgift under Brexit-processen är att skydda den inre marknaden för de återstående 27 medlemmarna, även om detta skadar handeln med Storbritannien.

Ingo Kramer, ordförande för Förbundet tyska arbetsgivarorganisationer (BDA), förklarade för tidningen Observer, att "den inre marknaden är en av EU: s största tillgångar. Tillträde till den inre marknaden kräver acceptans av alla fyra friheterna för den inre marknaden”.

Annons

Annons

Annons