Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 21 2018
Senaste Nytt

Dödläget består i brexit-samtal

Olivier Matthys: David Davis och Michel Barnier. Bild från presskonferens i Bryssel i september.
Olivier Matthys: David Davis och Michel Barnier. Bild från presskonferens i Bryssel i september.
Publicerad av
TT - 12 okt 2017

Jag kan just nu inte rekommendera nästa veckas toppmöte att inleda diskussioner om framtida relation, fastslår Michel Barnier på presskonferensen efter veckans förhandlingsrunda med Storbritannien.

"Tillräckliga framsteg" är de magiska ord som chefsförhandlaren måste konstatera om de så kallade "skilsmässofrågorna" för att kunna gå vidare mot nästa steg.

Än så länge ser det dock pyrt ut, framför allt om den ekonomiska uppgörelsen – hur mycket Storbritannien egentligen behöver ersätta EU, exempelvis för sådant som man under åren lovat vara med och finansiera.

Vi är i ett dödläge om den här frågan vilket är extremt oroande, säger Barnier.

"Goda framsteg"

Brittiske brexitministern David Davis hävdar i sin tur att det är för tidigt att tala om specifika pengar.

Det kommer att komma senare, säger Davis, som samtidigt trycker hårt på för att få igång framtidssamtalen.

Vi är redo och väl förberedda. Vi måste tala om framtiden.

Totalt har nu EU och Storbritannien genomfört fem förhandlingsrundor i Bryssel sedan den 19 juni. Andan beskrivs gång på gång som "konstruktiv" och framför allt från brittisk sida hävdas att framsteg görs.

De har faktiskt skett goda framsteg i de här samtalen, säger premiärminister Theresa May till journalister i London, enligt Reuters.

Facit är ändå att såväl frågan om EU-medborgarnas framtida rättigheter i Storbritannien (och vice versa) som gränssituationen mellan Irland och Nordirland fortsatt är olösta.

Hård brexit?

Det som sagts den senaste veckan ska nu föras vidare från Barnier till medlemsländernas EU-ministrar och slutligen även stats- och regeringscheferna som samlas till toppmöte den 19–20 oktober.

De hittills måttliga framstegen i förhandlingarna har fått allt fler att befara en "hård brexit", där Storbritannien lämnar EU den 29 mars 2019 utan att någon uppgörelse kunnat nås.

Ingen deal är en riktigt dålig deal. Men vi förbereder oss för alla olika möjligheter, säger Michel Barnier.

Annons

Annons

Annons