Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 21 2018
Senaste Nytt

Bedömare klurar på Riksbankens vägval

Marko Säävälä/TT: Riksbanken behåller reporäntan oförändrad, meddelar Riksbankens chef Stefan Ingves.
Marko Säävälä/TT: Riksbanken behåller reporäntan oförändrad, meddelar Riksbankens chef Stefan Ingves.
:
:
Publicerad av
TT - 26 okt 2017

Alla kurvor pekar uppåt, tillväxten är stark, sysselsättningen stiger, löneökningarna bedöms öka fortare och det bubblar lite här och där i ekonomin. Ändå anser Riksbanken att det är för tidigt att föra en mer stram penningpolitik och höja räntan.

Vi vill att inflationstakten ska hållas kring två procent och att inflationsförväntningarna hålls kring två procent. Och då skulle det i dagsläget vara för riskfyllt att vända på penningpolitiken, säger Ingves.

TT: Finns det inte en risk att inflationen drar iväg?

Inte vad vi kan se i dagsläget, säger Ingves.

Väntat ECB-besked

Orsaken är att omvärldens räntepolitik i väldigt stor utsträckning styr Riksbankens handlingsutrymme. Senare på eftermiddagen kom Europeiska centralbanken (ECB) med sitt besked om hur man tänker agera – de stora stödköpsprogrammen förlängs men minskas i storlek.

Det var ganska förväntat, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB.

Bedömarna är fortsatt osäkra på vad Riksbanken har i kikaren framöver. Holmgren tänker sig att, med det nya ECB-beskedet i bakfickan, även Riksbanken håller kvar fingret på sedelpressknappen (ytterligare köp av statsobligationer), men i mindre symbolisk omfattning.

SEB-ekonomerna tycker dock det är svårt att se hur riksbanksledningen tänker inför 2018, men skruvar nu fram sin bedömning för när Riksbanken gör sin första räntehöjning, från april, till juli. Detta eftersom det inte finns något som tyder på att Riksbanken skulle vilja höja tydligare, trots att det finns sådana ekonomiska data.

Skälen till att de skulle höja tidigare har därför fallit bort, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB.

Indirekt räntehöjning

Nordeas analytiker konstaterar att Riksbanken lämnar dörren öppen för att förlänga det svenska stödköpsprogrammet – en åtgärd som förutom den låga räntan syftar till att försvaga kronan och lyfta inflationen.

Riksbanken själv flaggar fortfarande för att en första höjning kommer i mitten av nästa år.

Stefan Ingves ser också det kommande eventuella beskedet om det förstärkta amorteringskravet som en indirekt räntehöjning eftersom hushållen får betala mer varje månad.

Men man ska komma i håg att det enbart träffar nyutlåning, så det kommer vara förhållandevis få bolånetagare som påverkas av detta, säger han.

Annons

Annons

Annons