Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jan, 20 2019
Senaste Nytt

Evakuering rekommenderas inte efter kärnkraftsolyckor

Ny forskning rekommenderar att inga eller endast ett fåtal människor ska ombes lämna sina hem efter en stor kärnkraftsolycka.

Enligt en ny forskningsstudie hade ingen behövt förflyttas efter kärnkraftsolyckan i Fukushima. Foto: DigitalGlobe
Enligt en ny forskningsstudie hade ingen behövt förflyttas efter kärnkraftsolyckan i Fukushima. Foto: DigitalGlobe
Publicerad av
Alarik Haglund - 22 nov 2017

Efter Fukushima-olyckan i Japan 2011 ombads ett stort antal människor lämna sina hem, men en ny forskningsstudie ledd av Philip Thomas, som är professor i riskhantering vid University of Bristol i Storbritannien, kommer fram till att evakuering inte är att rekommendera efter en stor kärnkraftsolycka.

Forskningsstudien, som även inkluderade forskare från flera andra universitet, använde sig av det så kallade J-värdet, som är en ny metod som bedömer hur mycket som ska spenderas för att skydda människoliv och miljön genom att väga kostnaden för en säkerhetsåtgärd mot den ökning av förväntad livslängd den åstadkommer.

Forskarna kom på så vis fram till att det var svårt att motivera att flytta på någon efter Fukushima-olyckan, där 85 000 av de 111 000 människor som evakuerades fortfarande inte hade återvänt efter fyra och ett halvt år.

Efter världens allvarligaste kärnkraftsolycka i Tjernobyl 1986 stödde J-värdet evakuering om man genom att stanna kvar uppskattades förlora nio månader eller mer av sin förväntade livslängd. Detta innebär att man skulle ha behövt evakuera 31 000 människor, eller 72 000 människor om ett helt samhälle evakuerades om fem procent av dess invånare beräknades förlora nio månader eller mer av sin förväntade livslängd.

I själva verket evakuerades 116 000 människor månaderna efter olyckan och ytterligare 220 000 människor under en andra evakuering på 1990-talet.

- Massförflyttning är dyrt och omvälvande, men det riskerar att etableras som det främsta politiska valalternativet efter en stor kärnkraftsolycka. Det bör det inte vara. Sanering bör vara ledordet för beslutsfattarna och inte förflyttning, menar Philip Thomas.