Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, nov, 14 2018
Senaste Nytt

Bulgarien vill införa euron

Livmedelsmarknaden Schenski pasar, i Bulgariens huvudstad Sofia. Foto: Wikimedia, kredit: Bin im Garten
Livmedelsmarknaden Schenski pasar, i Bulgariens huvudstad Sofia. Foto: Wikimedia, kredit: Bin im Garten
Publicerad av
Markku Björkman - 12 jan 2018

Bulgarien vill införa euron, tillkännagav premiärminister Boyko Borissov nyligen.

Landets finansminister Vladislav Goranov anser att Bulgarien bör sända en formell begäran till Bryssel om medlemskap i den monetära unionen när Bulgariens EU-ordförandeskap upphör efter sex månader.

Det skulle betyda att om några år kommer eurozonen sannolikt att omfatta 20 medlemmar. Bulgarien anses ha uppfyllt alla formella kriterier för att vara med i väntrummet, ERM II, sade finansministern.

Enligt honom ligger Bulgariens statsskuld på endast 27 procent och det existerar budgetöverskott, vilket enligt Goranov framgår av EU- kommissionens siffror.

- Vi är ett litet land med goda indikatorer, understryker Goranov och tillägger att man bör inte vara rädd för lilla Bulgarien.

- Vi kan inte på något sätt äventyra euron eller euroområdet som helhet.

Det som Bulgarien saknar fortfarande ifråga om konvergenskriterier, är framför allt euro-kompatibel centralbanklagstiftning.

Jean-Claude Juncker lovade att stödja Bulgarien i denna fråga.

- Ni kan räkna med oss såväl i EU- parlamentet som i kommissionen, sade Juncker i Sofia vid en ceremoni i början av Bulgariens EU - ordförandeskap.

- Er plats är i Europa och i Schengen. Och ni ska även ha euron. Vi kommer att arbeta för det, sade Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk vid mötet i Bulgariens huvudstad Sofia.

Den bulgariska regeringen och administrationen, som bland annat anklagas för korruption, är dock långt ifrån omtyckta. När ordförandeskapet invigdes i Sofia pågick samtidigt en rad demonstrationer i huvudstaden, bland annat mot utbyggnaden av skidorten Bansko i ett känsligt naturområde.

Källa: EuroActiv

Annons