Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, feb, 21 2019
Senaste Nytt

Ras i Fingerprint påfrestar fondspararen

Björn Larsson Rosvall / TT: Röda siffror för Fingerprint påverkar även fondspararna. Arkivbild.
Björn Larsson Rosvall / TT: Röda siffror för Fingerprint påverkar även fondspararna. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 25 jan 2018

Biometribolaget Fingerprint huvudsakliga intäktskälla handlar om teknik för fingeravtrycksigenkänning för mobiltelefoner. Men den stenhårda konkurrensen gör att företaget nu blöder. Den sagolika resan som inleddes på allvar 2015 ser ut att vara över. Men innan dess tog sig aktien in på börsens finlista, OMXS30, där de 30 mest omsatta aktierna huserar. Därmed kom aktien att plockas in i mängder av Sverigefonder vars innehåll brukar spegla börsbolagens värde.

Så även den aktieintresserade som ryckt på axlarna åt Fingerprint, och tänkt att det där högriskbolagets problem rör inte mig, har fått se sina sparslantar påverkas.

Fingerprint väger visserligen inte jättetungt i en Sverigefond, likt Volvo, Nordea, H&M eller de andra börsdrakarna, men påverkan är ändå fullt mätbar. Under de senaste åren har Fingerprint motsvarat cirka en procent av börsindex. Med ett kursfall på 88 procent för aktien sedan 1 januari 2016 har en genomsnittlig Sverigefond förlorat ungefär en procent av värdet, just på grund av Fingerprint, enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

En snittsparare har runt 90 000 kronor i Sverigefonder, enligt Avanza. En procent av det värdet blir 900 kronor.