Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jan, 20 2019
Senaste Nytt

Innovationslandet Sverige försvarar topplatsen

Ahn Young-joon/AP/TT: Sydkoreanska studenter undersöker nya produkter på en stor elektronikmässa i Seoul. Inget land hotar Sydkorea som världens främsta innovationsland, men Sverige är god tvåa. Arkivbild.
Ahn Young-joon/AP/TT: Sydkoreanska studenter undersöker nya produkter på en stor elektronikmässa i Seoul. Inget land hotar Sydkorea som världens främsta innovationsland, men Sverige är god tvåa. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 25 jan 2018

Den amerikanska nyhets- och informationstjänsten jämförde ursprungligen över 200 ekonomier, men listan krympte i år till 80 på grund av bristande statistik. Dessa länder är rangordnade efter sju kriterier, bland annat forskning och utveckling, produktivitet, högteknologi, högre utbildning och patent.

Suveränen är Sydkorea som lätt försvarar sin topposition från 2017. Under de sex år Bloomberg gjort mätningen har Sydkorea legat etta de senaste fem åren. Ett exempel på det östasiatiska landets dominans: Under 2000-talet överträffas Samsung endast av IBM vad gäller antal patent i USA.

Vinnande forskning. . .

Med sitt gränslösa utbud av halvledare, smarta telefoner och digitalmedietillbehör har Samsung utvecklat ett "ynglande ekosystem" med koreanska leverantörer och samarbetspartner, som Bloomberg liknar vid Sonys och Toyotas tidigare utveckling i Japan.

Utan att vara bäst i klassen i något ämne försvarar Sverige sin andraplats. Bästa "betyg" för satsning på forskning och utveckling där Sverige rankas fyra och sämsta (18:e plats) för inskrivna på högre utbildning.

Det är en sak att ha många idéer och vara innovativ, men för att det sedan ska bli någonting som leder till produkter som man kan sälja krävs starka patent. Och vi har en tradition av att söka patent, säger enhetschef Stefan Hultquist på Patent- och registreringsverket (PRV).

. . . och patentkultur

Han är också övertygad om att svenska företag gynnas av att PRV är en så kallad PCT-myndighet. PCT (Patent cooperation treaty) är ett internationellt patentsamarbete mellan runt 150 länder. PRV är en av ett 20-tal myndigheter som internationellt får granska och bedöma patentansökningar.

På listan över världens mest innovativa ekonomier tappar USA två placeringar och hamnar på elfte plats. Huvudskälet är att effektiviteten inom den högre utbildningen försämrats. Dock är USA bäst i världen vad gäller antal högteknologiföretag.