Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, sep, 24 2018
Senaste Nytt

Satsar halv miljard i svensk batterifabrik

Tomas Oneborg/SvD-TT: Här, vid Bergsbyn utanför Skellefteå, planerar Northvolt att bygga en batterifabrik på en yta stor som Gamla stan i Stockholm. Arkivbild.
Tomas Oneborg/SvD-TT: Här, vid Bergsbyn utanför Skellefteå, planerar Northvolt att bygga en batterifabrik på en yta stor som Gamla stan i Stockholm. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 12 feb 2018

Europeiska investeringsbanken kommer att delfinansiera planerna på en jättelik svensk batterifabrik. Banken går in med motsvarande 520 miljoner kronor i företaget Northvolt som leds av Peter Carlsson, tidigare anställd av amerikanska biltillverkaren Tesla.

Svenska Energimyndigheten har också beslutat att skjuta till 146 miljoner kronor i batteriprojektet. Tanken är att Northvolt ska bygga en forskningsanläggning i Västerås och en fabrik i Skellefteå. Totalt kommer verksamheten att skapa ett par tusen nya jobb enligt bolaget.

Även lastbilsjätten Scania investerar cirka 100 miljoner kronor i Northvolt. Företaget hoppas att batterier för just tunga lastbilar blir en av produkterna.

Annons

Annons

Annons

Knorr-Bremses representant på Innotrans-mässan, Martin Strobel, presenterar här företagets nya bromskontroll EP2002 3.0.  Exempelvis har underhållscykeln förlängts från åtta till åtminstone tio år. Genom den nya versionen, har Knorr-Bremse har breddat utbudet av applikationer från tunnelbana till regionala och långdistanstransporter. EP2002 3.0 är därmed en avsevärd förbättring, anser Martin Strobel. Foto: Markku Björkman
Knorr-Bremses representant på Innotrans-mässan, Martin Strobel, presenterar här företagets nya bromskontroll EP2002 3.0. Exempelvis har underhållscykeln förlängts från åtta till åtminstone tio år. Genom den nya versionen, har Knorr-Bremse har breddat utbudet av applikationer från tunnelbana till regionala och långdistanstransporter. EP2002 3.0 är därmed en avsevärd förbättring, anser Martin Strobel. Foto: Markku Björkman

InnoTrans: Knorr-Bremse visar nya bromsinnovationer för metrotåg