Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jun, 20 2019
Senaste Nytt

Fritt fall för Rovio-aktien

Sari Gustafsson AP/Lehtikuva/TT: Rovio rasar på Helsingforsbörsen efter en oväntat svag prognos för 2018. Arkivbild.
Sari Gustafsson AP/Lehtikuva/TT: Rovio rasar på Helsingforsbörsen efter en oväntat svag prognos för 2018. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 22 feb 2018

Den finländska speltillverkaren noterades på Helsingforsbörsen i fjol men de tidigare framgångarna med Angry birds-spelet har dock varit svåra för bolaget att följa upp.

Dagens prognos visar på att rörelsemarginalen under 2018 hamnar på 9–11 procent, medan försäljningen beräknas bli 260–300 miljoner euro.

I fjol låg marginalen på 10,6 procent på en försäljning på 297 miljoner euro.

Snittprognosen bland bedömare låg inför prognosuppdateringen på en marginal på 14,5 procent och en försäljning på 336 miljoner euro och strax före Helsingforsbörsens stängning hade aktien fallit drygt 49 procent.

En av de stora förlorarna är den svenska storägaren i Rovio, Swedbank Robur ny teknik, som nu kan se hur aktiefallet innebär ett mångmiljonfall för teknikfonden.

Man kan konstatera att det inte går så katastrofalt dåligt för företaget som börsen antyder men huvudproblemet i bolaget nu är att aktieägarna är argare än fåglarna. Det är det man landar i, säger Carl Armfelt, ansvarig investerare på fonden till Dagens industri.

Rovios rörelseresultat för fjolårets fjärde kvartal mer än fördubblades till drygt 10 miljoner euro, medan omsättningen steg med 17 procent till 74 miljoner euro.

Annons

Annons

Annons