Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jan, 17 2019
Senaste Nytt

Siemens vill tillverka rullande materiel i Storbritannien

En illustration om Siemens planerade tågfabrik East Riding. Foto: Siemens
En illustration om Siemens planerade tågfabrik East Riding. Foto: Siemens
Publicerad av
Markku Björkman - 02 mar 2018

Siemens planerar att investera upp till 200 miljoner pund för att bygga en "state-of-the-art- fabrik för tillverkning av tåg i East Riding of Yorkshire meddelade företaget den 2 mars.

Siemens har anmält intresse för en 27 hektar stor tomt vid motorväg M62. Området skulle integreras i anläggningens vidare utveckling, om företagets kriterier uppfylls och under förutsättning att bolaget kan räkna med stora framtida beställningar.

Företaget anser att fabriken skulle behöva anställa upp till 700 personer inom teknik- och tillverkningsyrken samt ytterligare 250 personer under fabriksbygget. Omkring 1 700 indirekta arbetstillfällen skulle därmed skapas i hela den brittiska försörjningskedjan.

- Vi har sagt länge att framtida framgångar för Siemens inom järnvägsindustrin skulle leda till öppnandet av en produktionsanläggning här och detta tillkännagivande ger extra tyngd för tidigare uttalanden, sade Siemens vd i Storbritannien, Jürgen Maier.

Siemens har levererat mer än 3000 järnvägsfordon till Storbritannien från sina anläggningar i Krefeld, i Tyskland och från österrikiska huvudstaden Wien.

Men konkurrensen är enorm inom den brittiska järnvägsindustrin. Inom Storbritannien, arbetar Bombardier Transportation sedan länge för att etablera en fabrik för rullande materiel i Derby.

Hitachi Rail Europas specialbyggda fabrik vid Newton Aycliffe producerar tågsätt för ScotRail Intercity Express Program.

Spanska företaget CAF, satsar 30 miljoner pund för att bygga en anläggning i Newport i södra Wales för att kunna förse brittiska kunder. I Widnes, planerar Alstom en ny renoveringsanläggning, som även ska användas för byggandet av nya tågsätt ifall ”man erhåller räntabla anbud”.

 

Källa: Railway Gazette