Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jan, 17 2019
Senaste Nytt

Lågpriskedja får böta 800 000 kronor

Henrik Montgomery/TT: Inom EU får man inte sälja produkter gjorda av virke som avverkats olagligt i ursprungslandet. Arkivbild.
Henrik Montgomery/TT: Inom EU får man inte sälja produkter gjorda av virke som avverkats olagligt i ursprungslandet. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 12 mar 2018

Enligt timmerförordningen får man inte handla med virke och trävaror som kommer från olaglig avverkning. Företag måste därför ha dokumentation som visar att virket är lagligt avverkat i landet som det kommer från.

Dokumentationen som Skogsstyrelsen fick från Dollarstore efter föreläggande om vite var ett kalkylblad med en rad produkter. På en del produkter är träslaget inte mer definierat än att det rör sig om pappersmassa.

Det är så mycket som saknas, både vad gäller riskbedömning och dokumentation, säger Anna-Clara Sjöström, handläggare på Skogsstyrelsen till TT.

Förordningen har gällt sedan 2013 och Skogsstyrelsen har kontrollerat fler än 100 företag sedan hösten 2014. Många företag har fått förelägganden men det här är första gången som det döms ut vite i frågan.

Dollarstore meddelar TT att de kommer överklaga domen till kammarrätten:

"Förvaltningsrätten har enligt vår uppfattning missuppfattat såväl vissa omständigheter i sak samt gjort en felaktig rättslig bedömning", skriver företaget i ett mejl.