Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jan, 17 2019
Senaste Nytt

Länder in och ut på EU:s skattelista

Wiktor Nummelin / TT: Finansminister Magdalena Andersson (S) på väg in till EU-ländernas finansministermöte i Bryssel.
Wiktor Nummelin / TT: Finansminister Magdalena Andersson (S) på väg in till EU-ländernas finansministermöte i Bryssel.
Publicerad av
TT - 13 mar 2018

EU:s svarta lista i skattesammanhang består fortsatt av nio länder sedan tre plockats bort och tre lagts till under tisdagen. Precis så som det ska fungera, anser finansministern.

Syftet är ju att alla länder ska leva upp till de krav som EU ställer. Så det är jättebra att vi kan plocka bort några, säger Magdalena Andersson (S) på plats i Bryssel.

Nya krav

De nya på listan är Bahamas, Amerikanska Jungfruöarna samt Saint Kitts och Nevis, som liksom flera andra ö-riken i Västindien haft förlängd respit att svara på EU:s frågor på grund av de orkaner som drog in över området i höstas.

Jag hoppas naturligtvis att de också kommer att komma av listan så snart som möjligt. Det viktigaste är att de gör åtaganden på hög politisk nivå, säger Andersson.

Hon är samtidigt nöjd över EU-ländernas nya rapporteringskrav på de skattejurister som ägnar sig åt att planera gränsöverskridande skatteupplägg åt olika klienter.

Det gör att skattemyndigheterna kommer att vara mycket snabbare på bollen när nya upplägg börjar användas och kan sätta stopp för det snabbare än i dag, säger Andersson.

Nätskatt

Kampen mot skattefusk och skatteplanering är populär bland både väljare och regeringar runt om i EU. Från svensk sida finns samtidigt en klar försiktighet kring de förslag som EU-kommissionen väntas lägga fram i nästa vecka om en ny sorts skatt på de vinster som görs av världsomfattande internetjättar som Google och Facebook.

Sverige vill helst att arbetet samordnas inom OECD – inte minst för även få med USA i planeringen.

Det här är en global fråga och därför är det naturligtvis bäst om man kan hitta en global lösning. När vi diskuterar det här på EU-nivå är det viktigt att ta med sig vad det skulle skicka för signaler till USA men också andra länder, om det skulle vara så att EU bestämmer sig för att gå fram i förtid, säger finansministern i Bryssel.