Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jan, 17 2019
Senaste Nytt

OECD höjer global tillväxtprognos

Fredrik Sandberg/TT: Stål- och aluminiumtullar i USA riskerar att sänka global tillväxt, enligt OECD. Arkivbild.
Fredrik Sandberg/TT: Stål- och aluminiumtullar i USA riskerar att sänka global tillväxt, enligt OECD. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 13 mar 2018

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD höjer sin prognos för global tillväxt till 3,9 procent både för i år och nästa år. Ökad handel och lyft för investeringar bidrar.

Tidigare räknade OECD:s ekonomer med en tillväxt på 3,6 procent under 2018 respektive 2019. Höjningen förklaras bland annat av positiva effekter till följd av president Donald Trumps skattereform, som drevs igenom i december i fjol.

Samtidigt varnar OECD för bakslag om det skulle bryta ut ett handelskrig i kölvattnet på Trumps beslut om tullar på stål och aluminium.

Det skulle förstås hota återhämtningen. Vi ser verkligen detta som en betydande risk. Vi hoppas att det inte blir något av det, för det skulle vara ganska förödande, säger OECD:s chefekonom Alvaro Pereira.

USA:s tillväxt beräknas till 2,9 procent i år och 2,8 procent i år, varav 0,50–0,75 procentenheter kan härröras från skattereformen.

USA:s centralbank väntas när inflationen tar fart höja styrräntan fyra gånger i år, enligt Pereira.

OECD höjer även tillväxtprognosen för eurozonen till 2,3 procent i år och 2,1 procent 2019, vilket är 0,2 procentenheter högre än i senast föregående prognos för båda åren.

Den brittiska tillväxten beräknas dock stanna på 1,3 procent.