Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Representanthuset sade ja till budget

Pablo Martinez Monsivais/AP/TT: Senatens majoritetspiska, Texasrepublikanen John Cornyn.
Pablo Martinez Monsivais/AP/TT: Senatens majoritetspiska, Texasrepublikanen John Cornyn.
Pablo Martinez Monsivais/AP/TT: Senatens minoritesledare, New Yorkdemokraten Chuck Schumer.
Pablo Martinez Monsivais/AP/TT: Senatens minoritesledare, New Yorkdemokraten Chuck Schumer.
Evan Vucci/AP/TT: USA:s president Donald Trump.
Evan Vucci/AP/TT: USA:s president Donald Trump.
Publicerad av
TT - 22 mar 2018

Den breda budgetöverenskommelsen är på 1 300 miljarder dollar, varav lite mer än hälften är reserverat för försvarskostnader, rapporterar amerikanska medier. Den beskrivs som en kompromiss, men både Demokraterna och Republikanerna hade skäl att fira under natten till torsdagen.

Kontroller vid vapenköp

Senatens republikanske majoritetspiska John Cornyn var nöjd med att budgeten förordar att stater och federala myndigheter ska rapportera in mer data till landets system för bakgrundskontroller vid vapenköp, kallat "Fix NICS", rapporterar nyhetskanalen CNN.

Amerikanernas krav på oss att stoppa vapenvåld i skolor och samhällen har varit öronbedövande och jag är tacksam för att vi snart får den chansen, sade Cornyn.

Andra förslag som luftats efter skolmassakern i Florida, bland dem ett förbud för vissa automatvapen, har stött på patrull i kongressen.

Senatens minoritetsledare Chuck Schumer var också glad eftersom budgeten innehåller pengar till opioidinsatser, bredband på landsbygden, studielån och barnomsorg – områden som ligger Demokraterna varmt om hjärtat.

Men skrivningen innehåller inte någon lösning för de cirka 800 000 unga papperslösa som kommit till USA som barn och som fram till nyligen kunnat vistas lagligt i landet genom det så kallade Daca-programmet. President Trump rev upp Daca i höstas och uppmanade kongressen att skapa en "riktig" lagstiftning för de unga så kallade "drömmarna".

Hinner rösta?

Det har inte skett och via Twitter lägger presidenten nu skulden på Demokraterna.

Enligt CNN pågick förhandlingar in i det sista där Demokraterna erbjöd 25 miljarder dollar i gränssäkerhet (det vill säga Trumps utlovade mur mot Mexiko) mot en väg till medborgarskap för 1,8 miljoner unga papperslösa. Men Vita huset ville enbart förlänga det befintliga Daca-programmet med två och ett halvt år, så i slutändan står "drömmarna" utan skydd och Trump med betydligt mindre – 1,6 miljarder dollar – för gränssäkerhet.

Den stora frågan nu är om kongressen hinner rösta igenom budgeten innan den tidigare överenskommelsen löper ut vid midnatt på fredag. Representanthuset sade ja på torsdagen med rösterna 256–167, men nu väntar en omröstning i senaten där det finns flera trilskande ledamöter som av principskäl kan tänkas vilja dra ut på godkännandet med hjälp av till exempel maratontal.

Annons

Annons