Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Allt fler granskar sin chef på nätet

Anders Wiklund TT: Chefskapet blir allt viktigare vid valet av arbetsplats. Arkivbild.
Anders Wiklund TT: Chefskapet blir allt viktigare vid valet av arbetsplats. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 21 apr 2018

Chefskapet är för många en viktig del vid valet av arbetsplats och det blir allt vanligare att vända sig till internet för att försäkra sig om att ens framtida chef håller måttet.

En undersökning utförd av opinionsföretaget Novus, på uppdrag av fackförbundet Ledarna, visar att 31 procent googlat sin potentiella chef i samband med en rekryteringsprocess – från 16 procent 2013.

Ber om referens

Chefen påverkar arbetssituationen så otroligt mycket och många studier visar att chefen är den vanligaste orsaken till att folk säger upp sig. Det kan handla om att personkemin inte stämmer, att ledarskapet är dåligt eller att man inte ges någon möjlighet att komma vidare, säger HR-experten Annika Ahnlund.

Den nationella undersökningen YPAI, som görs årligen på uppdrag av bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work, visar att en bra chef och ett bra ledarskap seglar upp på listan över de viktigaste faktorerna vid valet av arbetsplats. Förra året uppgav över hälften av de tillfrågade att det var det mest avgörande.

Allt fler börjar be om referens på sin chef, även om det fortfarande är relativt ovanligt. Men det tycker jag absolut att man borde göra oftare, speciellt om man har andra tjänster att välja på, säger Annika Ahnlund.

Varnar för sociala medier

Henrik Carlbark, vd på Valida, som arbetar med bakgrundskontroller, tycker att det är lika viktigt för den anställde som för chefen att kontrollera vem han eller hon ska arbeta med. Samtidigt håller han upp ett varningens finger för att fokusera allt för mycket på sociala medier i sökandet efter information om den andre.

Det mest uppenbara felet som jag sett flera gånger är att man söker på fel person, det är inte jätteovanligt. Dessutom säger någons Facebook-sida extremt lite om hur personen är som chef, säger Henrik Carlbark, som i stället förespråkar metoden med referenser.

Gå in på Linkedin, där det i alla fall är förhållandevis lätt att säkerställa att det är rätt person man söker, och se var han eller hon jobbat tidigare. Kolla om du har några i ditt kontaktnät som varit på samma arbetsplats – och börja ring runt helt enkelt.

Annons

Annons

Annons