Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Leksaksjätte tar över Toys R Us-butiker

Eric Gay: Den krisande leksakskedjan Toys R Us har hittat köpare för verksamheten i Tyskland, Österrike och Schweiz.
Eric Gay: Den krisande leksakskedjan Toys R Us har hittat köpare för verksamheten i Tyskland, Österrike och Schweiz.
Publicerad av
TT - 21 apr 2018

Smyths Toys köper 93 fysiska affärer och fyra online-butiker, meddelar Toys R Us dotterbolag i Tyskland. Ingen köpeskilling eller finansiella detaljer har offentliggjorts.

Vill ut i Europa

Det irländska bolaget har före förvärvet 110 butiker och webbverksamhet i Storbritannien och Irland. Smyths Toys planerar att ta över alla enheter och personal i de tre länderna.

"Vi är övertygade om att leksaksförsäljning via flera kanaler har en positiv utveckling och att vi framgångsrikt kan introducera och utöka vårt varumärke i Europa", säger medgrundaren Tony Smyth.

Förvärvet måste dock godkännas av amerikanska domstolar och relevanta myndigheter.

Det var i mitten av mars som Toys R Us meddelade att man ansöker om konkurs och stänger hela sin verksamhet i USA, inklusive 700 butiker. Då hade redan det brittiska dotterbolaget aviserat att alla 100 butiker skulle stänga. Företagets verksamhet i bland annat Frankrike, Polen och Spanien skulle också läggas ner – samtidigt som man planerade att sälja rörelsen i vissa andra länder.

I Norden drivs 71 Toys R Us-butiker, med totalt omkring 4 000 anställda, av den danska BR-ägaren Top-toy. De har hittills inte påverkats av krisen.

Krypterare grundade

Toys R Us grundades på 1950-talet av Charles Lazarus som varit krypterare under andra världskriget. Han fick idén till butiken när han hörde sina militärvänner prata om hur de längtade efter att komma hem, gifta sig och skaffa barn.

Butiksverksamheten har dock pressats hårt de senaste åren, av såväl lågpriskedjor som Walmart och nätförsäljning från exempelvis Amazon. Lazarus avled i mars, bara dagar efter USA-bolagets konkursansökan, 94 år gammal.

Annons

Annons

Annons