Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jun, 20 2019
Senaste Nytt

Krav från LO – stoppa missbruket av F-skatten

Jessica Gow/TT: Enligt LO-rapporten är fusket med F-skatt störst inom bygg- och transportbranscherna. Arkivbild
Jessica Gow/TT: Enligt LO-rapporten är fusket med F-skatt störst inom bygg- och transportbranscherna. Arkivbild
Publicerad av
TT - 14 jun 2018

Det ena man kan se är att anställda sägs upp och återanställs som egenföretagare. Man kan också se att det har blivit allt vanligare att man anlitar falska egenföretagare i stället för att nyanställa, säger Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO.

Med falskt egenföretagande syftar LO på personer som uppträder som egenföretagare med godkänd F-skattesedel men som arbetar under förhållanden som liknar en anställds eller som har blivit ekonomiskt beroende av en uppdragsgivare.

Antalet egenföretagare har ökat med 187 procent sedan 1993. Enligt LO kan ungefär var tionde egenföretagare kunna betecknas som falsk. Enligt Claes-Mikael Jonsson är utvecklingen bekymmersam då han anser att den bidrar till otrygghet på arbetsmarknaden.

Som egenföretagare omfattas du inte av exempelvis kollektivavtal, avtalade försäkringar, avtalspensioner, anställningsskydd, delar av vår arbetsmiljölag och så vidare.

Nu efterfrågar LO en rad åtgärder för att stoppa det man kallar missbruket av F-skatterna, däribland större möjligheter att återkalla F-skattesedlar och stärkta kontroller av att reglerna återföljs.

På fredag släpper regeringens utredare sin delrapport av F-skatteutredningen som ska se över dagens system.

Annons

Annons

Annons