Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Klart att Opec ökar produktionen

Gregory Bull/AP/TT: Osäkerheten inför fredagens Opecmöte pressar upp världsmarknadspriserna på råolja. Arkivbild.
Gregory Bull/AP/TT: Osäkerheten inför fredagens Opecmöte pressar upp världsmarknadspriserna på råolja. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 22 jun 2018

Det var en nöjd Khalid al-Falih, oljeminister i Saudiarabien, som efter fredagens Opecmöte i Österrikes huvudstad Wien förklarade att landets förslag om en produktionsökning vunnit enhälligt stöd, rapporterar AFP.

Den verkliga ökningen beräknas bli mindre än en miljon fat eftersom flera Opecländer inte väntas kunna nå upp till sina produktionskvoter. Därmed ser uppgörelsen ut att ligga i linje med analytikernas förväntningar om en produktionsökning på 500 000–600 000 fat per dag, skriver Reuters.

Iran mjuknade

Att Opec närmat sig ett avtal om ökad produktion stod klart tidigare under fredagen, då Irans oljeminister Bijan Zanganeh signalerade att landets motstånd mot en produktionsökning mjuknat.

Vi håller på att koka ihop något, sade Zanganeh till journalister efter att ha al-Falih.

Tidigare har Iran sagt nej till Saudiarabiens förslag om en produktionsökning. Ryssland, som inte ingår i Opec men som närvarade vid mötet, har däremot stött förslaget. Och Saudiarabien tycks alltså, strax innan Opecmötet skulle börja, ha lyckats övertala ärkefienden Iran att samarbeta.

Opec började 2017 att begränsa produktionen i syfte att få upp priserna. Men priserna har nu nått så pass höga nivåer att trycket på Opec växer från stora oljekonsumenter som USA, Kina och Indien.

Oljepriserna upp

Osäkerheten inför Opecmötet fick världsmarknadspriserna på råolja att stiga under fredagens tidiga handel. Och efter uppgifterna om att ett avtal nu nåtts steg priserna ytterligare, trots att innebörden av uppgörelsen alltså ska vara att produktionen ska ökas.

Strax före klockan 16 på fredagen, svensk tid, kostade Nordsjöolja för leverans i augusti 75:14 dollar per fat, en uppgång med 2:09 dollar jämfört med föregående handelsdag. USA-oljan hade stigit i pris med 2:12 dollar till 67:66 dollar per fat.

Annons

Annons

Annons