Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, mar, 25 2019
Senaste Nytt

Fotografera hyrbilen innan du kör iväg

Andreas Apell/TT: Kolla upp vad som gäller på förhand. Arkivbild.
Andreas Apell/TT: Kolla upp vad som gäller på förhand. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 11 jul 2018

Den som hyr bil utomlands får ofta klia sig i huvudet när de snåriga kontaktsvillkoren på utländska språk ska läsas igenom. Men det är värt besväret. Den som struntar i att kolla upp avtalet i förväg kan råka illa ut, varnar Konsumentverkets Konsument Europa.

Det finns ingen tvingande lagstiftning på det här området, därför är att viktigt att läsa igenom avtalet i förväg innan man hyr, säger Karolin Kühn, rådgivare på Konsument Europa.

Risk för dubbelt

Ofta hyrs bilen genom en förmedlare, som sedan i sin tur har avtal med hyrbilsföretag. Då är det extra viktigt att se upp, varnar hon.

Både förmedlaren och uthyraren vill ofta sälja olika typer av tilläggsprodukter. Försäkringar är det vanligaste. Men det finns risk att det blir dubbelt, så man bör kolla noga.

Konsument Europa får en hel del frågor om just bilhyra utomlands.

De vanligaste är just tilläggsprodukter, men vi får också frågor om ansvar för skador på bilen.

Ta anställd på runda

Hon råder bilhyrarna att vara noggranna när de kontrollerar bilen, och helst försöka få med sig en av firmans anställda ut på en inspektionsrunda.

Jag vet att det kan vara svårt att få med sig en av de anställda ut, men försök att även få företagets underskrift på protokollet över skador som finns på bilen innan. Fotografera också bilen runtom, då blir det lättare att visa vilka skador man inte orsakat.

Avtalen ser ofta olika ut även när det gäller villkoren för hur man får använda bilen. En del kräver till exempel en extra avgift om fler ska köra, och förarna måste skrivas in i avtalet. När det gäller resor i flera länder är det också viktigt att noga ta reda på vad som gäller, påpekar hon.

Avtalen skiljer sig mycket även här, säger Karolin Kühn.

Annons

Annons