Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, feb, 16 2019
Senaste Nytt

Stor brist på laddbara bilar i Sverige

Anders Wiklund/TT: Suget på elbilar och laddhybrider är stort efter nytt skattesystem införts. Arkivbild.
Anders Wiklund/TT: Suget på elbilar och laddhybrider är stort efter nytt skattesystem införts. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 17 aug 2018

Sedan det nya bonus malus-systemet infördes den 1 juli har efterfrågan på laddbara bilar ökat kraftigt i Sverige.

Suget på de nya högre subventionerna har lett till att väntetiderna för en del modeller blivit längre och bland vissa tillverkare råder akut lagerbrist, rapporterar Dagens Nyheter.

Den som beställer en laddhybrid i dag kan räkna med att få bilen med början efter årsskiftet. Det gäller samtliga våra hybrider, säger Volvo Cars informationschef Annika Bjerstaf till Dagens Nyheter.

Det nya skattesystemet innebär att subventionen för elbilar har höjts med 50 procent till 60 000 kronor. För laddhybrider baseras istället bonusen på utsläpp av koldioxid, med lägre utsläppsnivåer ges större subventioner. Ett annat tillägg i bonus malus är att gasbilar subventioneras med 10 000 kronor.

I och med införandet av bonus malus ökade antalet nyregistreringar av bilar kraftigt i Sverige. Andelen laddbara samt gasdrivna nyregistrerade bilar ökade med 21 procent i juli, jämfört med samma period i fjol.

Enligt branschorganisationen Bil Sweden kommer dock andelen registreringar av bonusbilar avta och landa på omkring 9 procent 2018, enligt Dagens Nyheter.