Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, maj, 19 2019

Tyskland ett steg närmare invandringslag

Kay Nietfeld/AP/TT: Tysklands inrikesminister Horst Seehofer. Arkivbild.
TT - 18 aug 2018

I juli var den tyska förbundskanslern Angela Merkels regeringskoalition nära att kollapsa efter ett infekterat bråk om asyl- och migrationspolitiken. Nu ser Tyskland ut att vara ett steg närmare en lag som ska reglera arbetskraftsinvandringen.

Brist på arbetskraft

Den planerade lagen ska avhjälpa bristen på kvalificerad arbetskraft i landet, vars näringsliv länge efterlyst bättre möjligheter för välutbildade människor utanför EU att komma till Tyskland och arbeta. Enligt ett utkast som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av ska företag i framtiden inte längre behöva ge företräde till tyskar och EU-medborgare framför arbetskraft från länder utanför EU.

Akademiker och personer med yrkesutbildning ska också få möjlighet att komma till Tyskland och söka jobb – utan att få tillgång till sociala förmåner – förutsatt att de uppfyller vissa kompetens- och språkkrav. Det är dock oklart om lagen kommer att reglera möjligheten för flyktingar och migranter att byta spår från asyl till arbetskraftsinvandring, något som efterfrågas av Socialdemokraterna.

Explosivt stoff

Invandringspolitiken är explosivt stoff i Tyskland, där högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) i höstas valdes in i förbundsdagen med sitt anti-Merkel-budskap och högljudd kritik mot beslutet att släppa in nära en miljon människor i landet 2015.

Parallellt med diskussionerna om arbetskraftsinvandring pågår även förhandlingar mellan regeringen och länder i Sydeuropa om flyktingar och migranter. Den tyske inrikesministern Horst Seehofer vill skicka tillbaka personer som kommit till Tyskland efter att tidigare ha blivit registrerade i andra EU-länder, och i fredags kom uppgifter om att han lyckats övertala Grekland om detta.

Årets hedersgäster var det kinesiska studion Neri & Hu. The Unfolding Village på entrétorget var majestätisk men också sorglig med fokus på avfolkningen av Kinas landsbygd. I installationen i svart trä fanns en slingrande bygata och gränder där Neri och Hu exponerade sina verk med inspiration från kinesisk kultur men även nya krav i Kina. Här står till exempel ett sittbadkar avsett för små lägenheter i Shanghai, tillverkat av italienska Agape.

Trendspaning 2019: Återanvändning, nylansering men även verkligt nytt

Text Sylvia Hardwick                 Foton Sylvia Hardwick och Annika Silver