Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Turkisk recession närmar sig

Ebrahim Noroozi/AP/TT: Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att en utländsk konspiration ligger bakom landets valuta- och ränteproblem. Arkivbild.
Ebrahim Noroozi/AP/TT: Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att en utländsk konspiration ligger bakom landets valuta- och ränteproblem. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 13 sep 2018

Turkiets centralbank höjer styrräntan till 24 procent, upp från 17,75 procent. Höjningen var oväntat stor och kommer trots en ny omgång kritik från president Recep Tayyip Erdogan.

"Det är ett modigt beslut givet det inhemska politiska trycket från regeringen mot en räntehöjning, även om det är något som centralbanken redan skulle ha gjort tidigt i somras", skriver Paul Greer, porföljförvaltare för Fidelity International, i en kommentar.

"Folket betalar"

Den hårt nedtryckta turkiska liran stärktes något efter räntehöjningen, som innebär att styrräntan i det krisdrabbade landet nu har höjts med 11,25 procentenheter på drygt fyra månader.

Räntebeslutet, som motiveras av den högsta inflationen på 15 år i Turkiet, föregicks av att Erdogan spred en ny dos tvivel på den turkiska centralbankens oberoende, i ett tal fyllt av konspirationsteorier precis inför ett räntebeslut.

Erdogan beskrev i sitt senaste tal bland annat de höga räntorna i Turkiet som "ett verktyg för exploatering".

Om du påstår att inflation är orsaken och räntorna resultatet har du inte förstått hur det här fungerar, sade han på en småföretagarmässa i Istanbul enligt Reuters.

Du kan styra räntorna, men inflationen är ett resultat av de felsteg centralbanken har gjort. Och vem är det som betalar? Folket, tillade han.

Erdogan upprepade samtidigt sin åsikt att det är en utländsk konspiration som ligger bakom landets stora valutaproblem snarare än de inhemska ekonomiska problem marknaden oroas av.

Måste ta fram en plan

Den turkiska valutan, liran, föll omedelbart 3 procent efter talet till en kurs på 6:49 lira per dollar. Efter räntebeskedet hade valutan återhämtat sig till cirka 6:15 lira per dollar.

Liran har därmed tappat omkring 40 procent av sitt värde mot dollarn i år.

Enligt Paul Greer kan torsdagens räntehöjning vara ett avgörande steg för att stabilisera valutan igen, inför vad de flesta räknar med blir en tvär ekonomisk inbromsning med stora obalanser i bytesbalansen.

Han räknar med att Turkiet nu hamnar i recession, med en BNP som krymper, vilket i sin tur kommer flytta fokus mot landets banksektor som står inför en period av stora kreditförluster och tillgångsvärden som faller.

Om landet inte snart återfår förtroendet på kreditmarknaden, där riskpremier på lån till Turkiet skjutit i höjden på grund av tvivel på landets betalningsförmåga, kan det bli svårt att hantera landets skuldberg och det kan behövas drastiska åtgärder enligt Paul Greer.

"Turkiet måste ta fram en plan för hur de ska finansiera detta", skriver han.

Annons

Annons