Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Finska Lapplands flygplatser blir koldioxidneutrala

Kittilä flygplats i finska Lappland. Foto: Finavia
Kittilä flygplats i finska Lappland. Foto: Finavia
Publicerad av
Markku Björkman - 24 nov 2018

Finländska flygplatsoperatören Finavia har beslutat att börja använda Neste MY Renewable Diesel ™ i företagets fordon vid flygplatserna Rovaniemi, Kuusamo, Ivalo och Kittilä.

Neste´s MY Renewable Diesel tillverkas av avfall och andra biprodukter. Bytet till förnyelsebart bränsle är en del av Finavias mål att göra sina flygplatser koldioxidneutrala år 2020.

- Helsingfors flygplats är koldioxidneutralt. Som nästa åtgärd kommer vi att sträva efter att uppnå detsamma på våra flygplatser i Lappland. Användning av Neste MY Renewable Diesel som vårt bränsle för fordon är en viktig del av vårt klimatprogram. Bränslet passar utmärkt för våra ändamål, eftersom det hjälper oss att minska utsläpp av växthusgaser med så mycket som 90 procent jämfört med utsläppen från konventionell fossil diesel, säger Mikko Viinikainen, vice vd för Finavias hållbarhets- och miljösektion.

Neste MY Renewable Diesel har redan minskat Finavias utsläpp av växthusgaser med 610 ton

Bränslet har använts på Helsingfors flygplats i över ett år, till exempel i bussar. Under denna period har produkten hjälpt Finavia att minska sina utsläpp av växthusgaser avsevärt. Minskningen motsvarar en resa 110 gånger runt jorden med en dieselbil.

- Dieselbilarna kan börja använda Neste MY Renewable Diesel utan att behöva göra några ändringar i befintliga motorer. Under många år har våra tankbilar använt Neste MY Renewable Diesel. Produkten är också ett idealiskt val för det nordiska klimatet, eftersom bränslet fungerar även i så låga temperaturer som -34° C, förklarar Sam Holmberg, Vice President för Neste Marknadsföring och Tjänster i Finland.

Annons

Annons

Annons