Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, maj, 21 2019
Senaste Nytt

Tydliga regler för sjuka barn saknas

Kallestad, Gorm: Okej med snuva? Förskolor och skolor får utforma egna regler. Arkivbild.
Kallestad, Gorm: Okej med snuva? Förskolor och skolor får utforma egna regler. Arkivbild.
FREDRIK SANDBERG / TT: Två dygn efter sista kräkningen, så länge ska barn hållas hemma, enligt 1177. Arkivbild.
FREDRIK SANDBERG / TT: Två dygn efter sista kräkningen, så länge ska barn hållas hemma, enligt 1177. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 25 nov 2018

Det är dags nu. Varje småbarnsförälder kan se fram emot att få ta hand om snuva, kräk och hosta vid i genomsnitt fyra tillfällen var under varje år, och det är allra värst under vintern.

Men hur länge ska barnen hållas hemma från förskola och skola? Det visar sig att det inte finns några entydiga nationella regler. Varken Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen eller Sveriges kommuner och landsting har några tydliga regler.

Huvudmännen för skolor och förskolor får bestämma själva, det finns inte några nationella regler, bara en rekommendation från vårdguiden 1177, säger Helene Lindstrand, presschef för Sveriges kommuner och landsting.

Där står att förskolebarn rekommenderas vara hemma i två dygn efter de sista symptomen på en magsjuka, och vid förkylning så länge de har feber. Om de är feberfria kan de enligt 1177 vara på förskolan.

Olika regler

Fast det är det många förskolor som inte håller med om. Ett feberfritt dygn vid förkylningar är exempelvis en vanlig regel, liksom att alla förkylda barn ska hållas borta från förskolan. Andra har inga regler alls.

De gör olika bedömningar. Råden från 1177 är allmänna råd till föräldrar, det finns inte någon riktlinje till skolorna, säger Helene Lindstrand.

Den genomsnittliga längden för varje utbetalning för vård av barn från Försäkringskassan var strax under två vabdagar, berättar Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Varje förälder vabbar nu i genomsnitt ungefär fyra gånger per år och barn. Oftare för yngre barn mellan ett och fem år, och mindre för dem som är upp mot tolv år. Förra året betalade Försäkringskassan ut ersättning för 6,5 miljoner dagar, säger han.

Utbetalningar ökar

Men utbetalningarna för vård av barn har ökat rejält under de senaste åren.

2010 låg den totala summan på 3,75 miljarder kronor. Under varje år sedan dess har siffran vuxit stadigt, och förra året hade den ökat till sex miljarder kronor.

En del av ökningen i utbetalningar orsakas av att barnantalet också har ökat, men det är inte hela förklaringen, enligt Niklas Löfgren.

 Vi vet inte säkert vad det beror på. Det är mycket som kan spela in, som att barn kan vara sjukare nu. Men det skulle också kunna vara att det är en annan tolerans mot sjukdomar på förskolor, säger Niklas Löfgren.

Annons

Annons

Annons