Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, apr, 24 2019
Senaste Nytt

Stort ras på Tokyobörsen

Koji Sasahara/AP/TT: Tokyobörsen faller. Arkivbild.
Koji Sasahara/AP/TT: Tokyobörsen faller. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 25 dec 2018

Nikkei225 stängde på minus 5,01 procent på tisdagen, och samtliga företag på listan visar röda siffror. Det är det sämsta resultatet sedan april 2017. Räknat från oktober är raset på det ledande indexet 20 procent, och det understiger nu 20 000-nivån för första gången sedan september 2017, rapporterar Bloomberg , som uppger att det kan bli den sämsta decembermånaden i börsens historia.

Bakgrunden är bland annat fallande amerikanska börser under julaftonen till följd av budgetkrisen i USA. Ytterligare sordin på stämningen är stigande kurs på yenen i förhållande till dollarn, vilket slår mot de japanska exportbolagen.

Trump-bubblan, som har dragit med sig amerikanska aktier och dollarn uppåt, kollapsar, säger analytikern Mitsushige Akino vid Ichiyoshi i Tokyo, till Bloomberg.

Analytiker hade räknat med viss nedgång under juldagshandeln, men den blev överraskande stor.

Jag hade inte väntat mig att marknaden skulle falla så här mycket, säger Makoto Sengoku vid forskningsinstitutet Tokai Tokyo till AFP.

Bland förlorarna finns flera banker och stora biltillverkare. Toyota gick ner 5,3 procent, Honda 5,7 procent och Nissan 5,1 procent.

Även elektroniktillverkarna Sony och Panasonic noterade stora ras, de föll båda med över 5 procent.

Det bredare Topix sjönk också kraftigt på juldagen, där indexet sjönk med 4,88 procent.

Börsen i USA, liksom i Hongkong-börsen, håller stängt på juldagen. Detsamma gäller Sverige och andra länder i Europa.

Annons

Annons