Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Festen på väg klinga av

Anders Wiklund/TT: Riksbankschef Stefan Ingves sitter med plånbokstrumf på hand. Arkivbild.
Anders Wiklund/TT: Riksbankschef Stefan Ingves sitter med plånbokstrumf på hand. Arkivbild.
Leo Sellén / TT: Privatekonom Ylva Yngveson ifrågasätter skattesänkning. Arkivbild.
Leo Sellén / TT: Privatekonom Ylva Yngveson ifrågasätter skattesänkning. Arkivbild.
Henrik Montgomery / TT: Vissa får mer, andra mindre, i plånboken nästa år. Arkivbild.
Henrik Montgomery / TT: Vissa får mer, andra mindre, i plånboken nästa år. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 25 dec 2018

Det finns en risk att den positiva utvecklingen som varat under en längre tid inte fortsätter, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

De allra flesta får lägre skatt på sina arbets- eller pensionsinkomster nästa år. Mest får de som tjänar över 42 000 kronor som får närmare 500 kronor lägre skatt som en följd av Moderat/Kristdemokrat-budgeten som röstades igenom av riksdagen strax före jul. Den innehåller höjt jobbskatteavdrag plus höjd brytpunkt för när man betalar statlig inkomstskatt.

Tveksam skattesänkning

Tveksamt vad den skattesänkningen ger för nytta, anser den fristående privatekonomen Ylva Yngveson:

Det är frågan vad det är värt egentligen, vet inte om det förändrar vår konsumtionsvilja så mycket, känns därför inte särskilt nödvändigt.

Däremot välkomnar hon den höjda brytpunkten för när man betalar statlig skatt, något som bör öka viljan till att jobba mer.

Andra positiva nyheter för hushållens plånböcker är höjt rutavdrag, tv-skatt i stället för licensavgift (positivt för enpersonhushållet, dock inte där två har arbetsinkomst) och slopad flygskatt.

I andra änden försvinner avdragsrätten för fackavgiften, en fördyring för den fackanslutne på runt 75–100 kronor i månaden. Samtidigt lär a-kassan ligga still för alla de som slår i taket.

Förlorarna i den här budgeten är de arbetslösa, säger Arturo Arques.

Inflationen gröper ur

Förväntat fortsatta låga löneökningar, parat med stigande inflation, gröper hål i hushållsbudgeten.

Det blir mer pengar i plånboken för de flesta, men med hänsyn till inflationen ingen stigande köpkraft, säger Arturo Arques.

Bland Swedbanks typhushåll visar beräkningar att pensionärshushållen, de arbetslösa och enpersonshushållet kommer att gå back nästa år, inräknat inflationens effekter.

Hade inte M och KD sänkt skatten hade fler hushåll gått minus, säger Arques.

Läge att binda

Ovanpå detta kommer väntade räntehöjningar från Riksbanken. Beroende på om, när och hur mycket kan det handla om någon eller några hundralappar i månaden i högre boendekostnader.

De bundna räntorna kan väl knappast bli så mycket lägre, det ger ett bra tillfälle att kanske binda en del på längre sikt, säger Ylva Yngveson.

Vad gäller spartipsen inför 2019 bör man förhålla sig försiktig inför aktiemarknaden, räntepapper likaså, även om den långsiktige spararen kan sitta lugnare i båten, anser hon.

Men man ska kanske inte överösa aktiemarknaden med pengar, säger Yngveson.

Annons

Annons

Annons