Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Svagt förtroende för börsen

Richard Drew/AP/TT: Det gror en ökad pessimism hos svenska småsparare, hela 37 procent tror på en börsnedgång de närmaste tolv månaderna, visar en Sifo-undersökning. Arkivbild.
Richard Drew/AP/TT: Det gror en ökad pessimism hos svenska småsparare, hela 37 procent tror på en börsnedgång de närmaste tolv månaderna, visar en Sifo-undersökning. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 09 jan 2019

För första gången sedan 2011 avslutades börsåret 2018 på minus, en nedgång som även verkar ha dragit ner svenska småsparares optimism inför framtiden.

"Betydande ökning"

Hela 37 procent tror att aktiemarknaden kommer att fortsätta sjunka också 2019, visar en Sifoundersökning som genomförts i december på uppdrag av Avanza. Det är elva procentenheter mer än föregående kvartal.

Det är en betydande ökning, säger bankens sparekonom Johanna Kull, som tror att fallet skapade en klump i magen hos många.

Man såg hur ens sparande varierade kraftigt bara under några dagar.

Osäkerheten lyser igenom också om man tittar på hur bankkunderna agerat under månaden. Småspararna hos Avanza har sålt av aktiefonder och i stället sökt sig till mer försiktiga fonder med en större andel räntebärande papper.

Bland de aktiefonder som lockat är det mer av infrastrukturfonder som generellt ses som rätt konjunkturokänsliga bolag, säger Kull.

Yngre mer pessimistiska

Sifoundersökningen visar att personer mellan 56 och 79 år är mer optimistiska än personer mellan 18 och 24 år – något som Kull tror har att göra med att äldre har erfarenhet av tidigare börsnedgångar.

Då vet du att det kommer minusår utan att det nödvändigtvis behöver innebära att det är en stor finanskris på gång, säger hon och avråder småsparare från att agera för mycket på känsla och tidningsrubriker.

Tyvärr finns en tydlig korrelation mellan hur börsen går och hur vi agerar. Men det är inte alltid det är det bästa för vårt sparande. Tappar man tålamodet och säljer av efter en lång nedgång hamnar man i fel tajming.

Annons

Annons

Annons