Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, apr, 21 2019
Senaste Nytt

Sverige i botten i EU-prognos

Virginia Mayo/AP/TT: EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici (mitten) tvingas sänka de ekonomiska prognoserna. Arkivfoto.
Virginia Mayo/AP/TT: EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici (mitten) tvingas sänka de ekonomiska prognoserna. Arkivfoto.
Publicerad av
TT - 07 feb 2019

De så länge krisdrabbade grekerna är nu enda kvarstannande EU-land där kommissionen faktiskt skriver upp tillväxtprognosen för 2019, jämfört med vad man trodde i höstas.

I år tror finanskommissionär Pierre Moscovici och hans kollegor på 2,2 procents uppgång i den grekiska ekonomin, jämfört med 2,0 som gissningen låg på i höstas.

En viss brasklapp läggs ändå in.

"Ekonomins återhämtning vilar tungt på fortsatt genomförande av reformer", skriver kommissionen i sin vinterprognos.

Mörkt i Italien

En liten uppskrivning görs även för den brittiska ekonomin, där prognosen nu tyder på upp 1,3 procent, i stället för 1,2 i november.

Men i övrigt är det mörkt. Och allra mest i Italien.

Den italienska ekonomin krympte under slutet av 2018 och tros nu nätt och jämnt nå upp i positiva siffror – 0,2 procent – för 2019, gissas det i Bryssel.

Kommissionen kommer fortsatt att hålla noga koll på situationen, konstaterar finanskommissionär Pierre Moscovici på en presskonferens.

Sverige i botten

För svensk del tror EU-kommissionen på 1,3 procents tillväxt 2019 och 1,7 procent för 2020. I höstas gissades på 1,8 procent för båda åren.

Sverige hamnar därmed i de nedre delarna av tillväxtsligan, i jämnhöjd med Storbritannien, Belgien och Frankrike och endast bättre än Tyskland och Italien.

Bland förklaringar finns minskade investeringar i bostadsbyggande och långsammare tillväxt hos viktiga handelspartner.

"Som en liten, öppen ekonomi är Sverige fortsatt sårbart för externa chocker", heter det i kommissionens prognos.

Trots de sänkta totalsiffrorna i EU är kommissionen ändå relativt lugn – särskilt i jämförelse med det senaste decenniets många kriser.

Grunden är fortsatt robust, hävdar finanskommissionär Moscovici i Bryssel.

Annons

Annons