Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, mar, 22 2019
Senaste Nytt

Nytt skatte-nej om nätjättar i Bryssel

Wiktor Nummelin/TT: Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto.
Wiktor Nummelin/TT: Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto.
Publicerad av
TT - 12 mar 2019

Tanken på en omsättningskatt för bjässar som Facebook och Google har stötts och blötts under lång tid i EU. Och även om planerna nu kokat ner till att bara handla om reklamintäkter finns fortsatt ingen enighet.

Sverige har tillhört de mest envisa motståndarna till planen – och har inte ändrat sig.

Min bedömning är att man inte kommer att nå en överenskommelse i dag, sade finansminister Magdalena Andersson (S) på väg in till dagens möte i Bryssel.

Principfråga

I ministrarnas debatt förtydligade hon med att det handlar om principer.

Det här förslaget ändrar idén om var värden skapas. Det finns goda grunder till att vi beskattar internet där produkter skapas och inte där de konsumeras. Vad skulle hända med investeringsviljan om vi började beskatta omsättning i stället? frågade Andersson inne på mötet.

Samtidigt upprepade hon också Sveriges linje om att det är bättre att frågan behandlas globalt inom OECD, där samma diskussion pågår parallellt.

Utöver Sverige är bland andra Danmark, Luxemburg och Irland klara motståndare till förslaget.

Svart lista

På mötesagendan i dag fanns även ett utökande av EU:s svarta lista över länder som inte anses samarbeta i frågor om skatteflykt och skatteplanering.

Bland annat hamnar Förenade arabemiraten samt västindiska Bermuda och Aruba nu på listan, som därmed utökas från fem till 15. Ytterligare 34 länder ligger kvar på EU:s "grå lista" över länder som riskerar att svartlistas.

Den här listan visar EU-samarbetet när det är som bäst. Vi har fått många länder att faktiskt ändra sina skatteregler, säger Magdalena Andersson efter mötet i Bryssel.

Annons

Annons