Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jun, 25 2019
Senaste Nytt

LO vill sänka sparmål – satsa på välfärden

Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT: LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström presenterar utsikterna. Arkivbild.
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT: LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström presenterar utsikterna. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 21 maj 2019

"Vem ska vara rik – staten eller kommunerna?", frågar sig LO-ekonomerna och föreslår att statens bidrag till kommunerna ökar med runt 100 miljarder kronor under mandatperioden. För att klara det anser LO att överskottsmålet för de statliga finanserna sänks.

Statsfinanserna är väldigt goda medan kommunerna går på knäna, säger LO-ekonom Åsa-Pia Järliden Bergström vid en pressträff.

Utrymme finns

Enligt LO-ekonomernas beräkningar kan staten sänka sitt överskottsmål i statsfinanserna och ändå hålla den redan låga statsskulden på konstant nivå i förhållande till BNP. Dessutom anser LO att skatterna kan höjas, framför allt kapitalskatterna.

Det vi säger är att det finns utrymme att använda mer pengar, säger Åsa-Pia Järliden Bergström.

Det skulle i sin tur leda till högre tillväxt, lägre arbetslöshet och bättre kvalitet i kommunernas välfärdstjänster, enligt LO.

Men politikerna har precis beslutat och infört det nya sänkta överskottsmålet från årsskiftet, påminner Svenskt Näringsliv.

Slöseri gasa nu

"Pengarna är tänkta att användas till LO:s önskelista som innehåller höjda bidrag och ökade offentliga utgifter. Man inser också att pengarna ändå inte skulle räcka till, utan man kräver dessutom höjda skatter", skriver Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på arbetsgivarorganisationen.

"Att i dagsläget trycka på gaspedalen och kraftigt öka de offentliga utgifterna riskerar att leda till slöseri med offentliga medel. Medel som kommer att behövas i den kommande lågkonjunkturen", fortsätter Frycklund.

I sin rapport över konjunkturen spår LO-ekonomerna liksom många andra prognosmakare att de bästa åren är förbi. Ekonomin går nu in i en svalare period, men det rör sig inte om någon lågkonjunktur, är bedömningen.

Ser ingen räntehöjning

Nu tittar vi ner i en svagt sluttande nedförsbacke, säger LO-ekonom Håkan Hellstrand som dock menar att Sveriges ekonomi fortsatt kan betecknas vara i en högkonjunktur.

Arbetslösheten har nått bottenläget på drygt sex procent för att nu öka svagt framöver. Löneökningarna bedöms bli något högre än de senaste åren, från historiskt låga nivåer. Inflationen förblir svag och LO-ekonomerna tror inte att Riksbanken får någon anledning att höja räntan i år och "kommer knappast heller försvåra avtalsrörelsen nästa vår med ändrad ränta".

Annons

Annons

Annons