Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Pensionärer kan få sänkt skatt

Christine Olsson/TT: Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild
Christine Olsson/TT: Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild
Publicerad av
TT - 19 jun 2019

Trots att pensionärsskatten sänktes vid senaste årsskiftet betalar hälften av Sveriges pensionärer högre skatt på sin pension än löntagare gör på sin lön. Den klyftan har regeringen tidigare haft som mål att helt ta bort till år 2020, men det sjätte jobbskatteavdraget i M+KD-budgeten som röstades igenom i höstas grusade planerna.

Nu skickar finansdepartementet förslaget att en miljon pensionärer ska få sänkt skatt från nästa årsskifte ut på remiss. Efter remissrundan läggs ett förslag i budgeten i höst.

Vill utjämna klyftan

Pension är uppskjuten lön och bör därför beskattas som lön och dessutom tycker vi inte att de som varit med om att bygga upp det här landet ska straffbeskattas, säger Magdalena Andersson.

Under de borgliga regeringsåren 2006–2014 genomfördes fem olika jobbskatteavdrag som innebar att löntagare och pensionärer hamnade på olika skattenivåer. När M+KD-budgeten röstades igenom i höstas blev även ett sjätte jobbskatteavdrag verklighet vid årsskiftet.

Det är de här jobbskatteavdragen som har skapat klyftorna och hade det sjätte avdraget inte införts vid årsskiftet hade klyftan varit utjämnad vid det här laget.

Finansiering oklar

Att S tillsammans med samarbetspartierna skulle ta bort det sjätte jobbskatteavdraget i höstbudgeten anses inte särskilt troligt.

Centern och Liberalerna gick ju till val på jobbskatteavdraget så det bedömer jag inte som en möjlighet, säger Magdalena Andersson.

Förslaget på skattesänkningar för pensionärerna kostar enligt Magdalena Andersson 4,3 miljarder och hur det ska finansieras återstår att se efter budgetförhandlingarna mellan regeringen och stödpartierna. Att utjämna skatteklyftan helt skulle kosta ytterligare tre miljarder kronor.

Rättad: I en tidigare version av denna text fanns ett fel rörande när regeringen vill att skatteskillnaderna ska vara utjämnade.

Annons

Annons

Annons