Projekt: Nytt äldreboende byggs i Sundbyberg

Projektpresentation i samarbete med Stockholms Bygg och fastighetsmarknad

 

Aleris Tule Plaza ska rymma 72 lägenheter för äldre med behov av vård och omsorg. Huset får terrasser, aktivitetsrum och en stor samlingslokal.

 

På en före detta parkeringsplats vid korsningen Tulegatan/Kyrkogatan uppförs nu en byggnad för ett äldreboende i sex våningar som ska drivas av Aleris. Sundbybergs kommun behöver fler lägenheter för äldre som behovsprövats för ett boende med inriktning på vård och omsorg.

Marksaneringen startade sommaren 2016 och gjutning av grunden upp tom plan 1 pågår för fullt. De boende ska kunna flytta in under vintern 2017-2018.

 

– Fastigheten, som rymmer 72 lägenheter, är ett souterränghus som till stor del byggs i platsgjuten betong med en fasad i tegel och puts. Några av lägenheterna har små burspråk som sticker ut. Från Tuletorget kommer huset att se ut som två byggnader men egentligen är det en enda som är sammanbyggd. Utformningen är anpassad efter Tulegatans övriga bebyggelse, säger Maria Florén, projektledare hos byggherren Vectura Fastigheter som är ett dotterbolag till Investor.

Aleris och Vectura har ett samarbete om nybyggnationer av äldreboenden.

 

Äldreboendet, som delas in i sju enheter, kommer att vara bemannat dygnet runt. Ambitionen är att lägenheterna ska bli så hemlika som möjligt. De består av ett rum med pentry och ett toalettutrymme med en vägghängd toalett eftersom kravet på tillgänglighet är stort. En takterrass mot Kyrkogatan och ytterligare en terrass några våningar ner mot Tulegatan ska underlätta för de äldre att komma ut. Grönområden finns också tillgängliga i närheten.

 

– Varje enhet har ett kök och ett vardagsrum. De boende äter gemensamt. I huset finns även aktivitetsrum och i bottenvåningen ligger en stor samlingslokal, Plazan. Den kan till exempel användas när en boende firar födelsedag eller för filmvisning, berättar Maria Florén.

 

Vectura siktar på att huset ska bli en Miljöbyggnad med betyget Silver. 

 

Text: Christina Linderoth-Olson

 

FAKTA

 

Nybyggnation av äldreboendet Aleris Tule Plaza i Sundbyberg

Byggherre: Vectura Fastigheter

Hyresgäst: Aleris AB

Totalentreprenör: ByggPartner i Dalarna AB

Arkitekt: Thomas Eriksson Arkitekter

Byggstart: Juni 2016

Färdigt: Vintern 2017-2018