De flyttar kopparproduktionen till Kina till följd av sanktioner

Arkivbild.

Den ryska nickel- och palladiumgruvjätten Nornickel planerar att stänga sin kopparfabrik i Arktis i Ryssland och bygga ett nytt smältverk i Kina på grund av västerländska sanktioner mot Ryssland som innebär utmaningar när det gäller import av utrustning. Det rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Den nya anläggningen förväntas vara i drift i mitten av 2027 och kommer att använda nästan två miljoner ton kopparkoncedntrat per år.

Åtgärden kan ses i ljuset av att Asien, särskilt Kina, har blivit en allt viktigare marknad för ryska råvaror efter sanktionerna mot Ryssland.

Bolaget söker också partnerskap för att komma in i batteriproduktionsindustrin. Nornickels vd Vladimir Potanin säger i en intervju med ryska Interfax att de vill utnyttja ryska litiumfyndigheter och samarbeta med det statliga kärnkraftsföretaget Rosatom för att få in en fot i denna sektor.

Potanin framhåller att Nornickels intäkter nu ligger på endast 80 procent av nivåerna före sanktionerna, trots att de inte är direkt föremål för sanktionerna.

Han säger vidare:

– Vi överför våra miljöproblem, etableringsproblem, problem med marknadstillträde, problem med att anpassa våra varor för konsumentmarknaden, i det här fallet, till Kina, där de kommer att lösas mer effektivt.

– Detta beroende ökar när sanktionstrycket ökar. Vi kommer inte ifrån detta, men genom att integreras mer i den kinesiska ekonomin är vi mer skyddade än om vi inte gör det, tillägger han.