Serbien söker internationellt stöd för kärnkraftsutveckling

Små modulära reaktorer är ungefär 1/10 till 1/4 av storleken på ett traditionellt kärnkraftverk på grund av deras kompakta och förenklade konstruktioner. Bilde: Idaho National Laboratory

Under det nyligen hållna Internationella kärnenergitoppmötet i Bryssel uttryckte Serbiens president Aleksandar Vučić ett tydligt behov av internationellt stöd för att utveckla landets kärnkraftskapacitet.

Efter upplösningen av det forna Jugoslavien saknar Serbien erfarenhet av kärnenergi, vilket Vučić lyfte fram som en betydande utmaning.

Erfarenhet och finansiering krävs

Vučić påpekade att Serbien står inför stora hinder i sina strävanden att implementera kärnenergi, inklusive brist på kunskap och finansiering för att bygga små modulära reaktorer (SMR). Landet siktar på att etablera 1200 MW kapacitet genom att installera minst fyra SMR-enheter, ett projekt som kan kosta mellan 7,5 och 8 miljarder euro.

Legislativa hinder måste övervinnas

För att möjliggöra för kärnkraftsutbyggnad i Serbien krävs även stora lagändringar. Sedan 1989, innan Jugoslaviens upplösning, har det varit förbjudet att bygga anläggningar för kärnkraftverk, kärnbränsleproduktion och anläggningar för behandling av använt kärnbränsle. President Vučić uttryckte en vilja att reformera dessa lagar för att möjliggöra framtida kärnkraftsprojekt.

Internationellt stöd och kunskapsöverföring

Vučić bad om stöd från Europeiska unionens ledande länder och underströk behovet av ett skifte i mentaliteten hos det serbiska folket för att anpassa sig till kärnkraftsteknologi. Han uttryckte också en stark önskan om att få hjälp, särskilt tekniskt kunnande, för sitt land och bjöd in Internationella atomenergiorganets generaldirektör Rafael Mariano Grossi till Belgrad.

Dessa uttalanden gjordes i ett kritiskt skede där Serbien ser en framtida brist på elektricitet och en nödvändighet att integrera kärnkraft som en del av sin energilösning för att hantera kommande teknologiska framsteg som artificiell intelligens och elbilar. Serbiens väg framåt kräver en betydande omstrukturering både lagmässigt och kulturellt för att realisera sina kärnkraftsambitioner.

Källa: Nuclear Energy News