VTT och GTK utforskar lagring av vätgas under jord

Att lagra vätgas ovan jord, liknande traditionella metoder för naturgas, är opraktiskt både kostnads- och säkerhetsmässigt. Tidiga utvärderingar bekräftar att underjordisk lagring är det mest kostnadseffektiva och säkra alternativet på stor skala. Bild: Neste

VTT och GTK, tillsammans med industriella partners i Finland, har initierat ett nydanande forskningsprojekt med fokus på lagring av vätgas i underjordiska anläggningar.

Detta projekt, kallat Hydrogen UnderGround (HUG), är Finlands första offentliga försök att i stor skala lagra vätgas under jorden.

Nödvändigheten av underjordisk lagring

Vätgaslagring under jorden ses som en avgörande komponent i värdekedjan för grön vätgas, eftersom det balanserar produktion och efterfrågan. För företag som använder grön vätgas är stabil tillgång av största vikt för deras ekonomiska hållbarhet. Att lagra vätgas ovan jord, liknande traditionella metoder för naturgas, är opraktiskt både kostnads- och säkerhetsmässigt. Tidiga utvärderingar bekräftar att underjordisk lagring är det mest kostnadseffektiva och säkra alternativet på stor skala. Eftersom Finland saknar naturliga geologiska formationer lämpliga för gaslagring, fokuserar HUG-projektet på konstruerade lösningar för gaslagring.

Samarbete för framtiden

Det tvååriga projektet samlar 16 framstående partners, där VTT och Geologiska forskningscentralen i Finland (GTK) har huvudrollerna i koordination och forskningsaktiviteter. Pasi Valkokari från VTT och Teemu Lindqvist från GTK, projektledare för HUG, uttrycker att målet är att lägga grunden för ett storskaligt koncept för lagring av vätgas som stödjer det finländska näringslivet och teknikekosystemet inom vätgas. Projektet syftar även till att etablera vägar för fortsatt forskning och uppmuntrar partners att bidra till fortsatta framsteg inom området.

Finansiering och industriellt stöd

Projektet medfinansieras av Business Finland och är en del av Neste's och Valmet's Veturi-ekosystem. Antti Pohjoranta från Neste understryker vätgasens centrala roll i företagets raffinaderiprocesser och betonar projektets betydelse för att främja den nationella vätgasindustrin. Genom Veturi-ekosystemet strävar Neste efter att förena industriella och akademiska aktörer för att utnyttja samlad expertis och resurser.

"Beyond Circularity"

Juha-Pekka Jalkanen, direktör för processautomation på Valmet, lyfter fram att HUG-projektet söker svar på kritiska frågor kring automatiseringsteknik som är väsentliga inte bara för lagring av vätgas utan också för hela ekosystemet för produktion och konsumtion av vätgas. Projektet ingår även i Valmets forsknings- och utvecklingsprogram "Beyond Circularity", som syftar till att möjliggöra för deras kundindustrier att övergå till koldioxidneutralitet och främja den gröna omställningen.

Källor: GTK och VTT