RISE: "Genom att vara på tårna har svensk industri möjlighet att ligga i framkant"

Birgitta Öjmertz. Foto: RISE

I slutet av februari stod det klart att Net Zero Industry godkänts som strategiskt innovationsprogram och blir en del av Sveriges stora innovationssatsning för 2030-talet, Impact Innovation. Net Zero Industry kommer att drivas av Teknikföretagen och RISE, och verka för att minska den svenska tillverkningsindustrins koldioxidavtryck med 75 procent fram till 2040.

–  Arbetet vi gör ska bidra till att Sverige och Europa klarar att hantera olika typer av störningar på ett bättre sätt, säger Birgitta Öjmertz, forskare på RISE och vice programchef för Net Zero Industry, i ett pressmeddelande.

Hon ser programmet som en ny generation av innovationsprogram.

– Net Zero Industry är ett av fem program som beviljats inom Impact Innovation, och det handlar om att med samlad kraft arbeta för att uppnå nollutsläpp inom tillverkningsindustrin. Målet är att minska utsläppen av växthusgaser med 75 procent fram till 2040, så ambitionerna är höga.

Hon tycker det är viktigt att satsningen genomförs nu eftersom det också handlar om svensk konkurrenskraft.

– Dels är ju klimatutmaningen akut. Men ur ett Sverigeperspektiv handlar det också om ökad konkurrenskraft. Just nu tas stora krafttag i den här riktningen även på EU-nivå, och genom att vara på tårna har svensk industri möjlighet att ligga i framkant, och kanske ta en ledande position i framtidens industriella landskap. Sedan är det viktigt att betona att det här programmet även handlar om resiliens, säger Birgitta Öjmertz.