Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 21 2019
Senaste Nytt

ABB levererar högeffektladdare till skandinaviskt koncept

Bild: ABB.
Bild: ABB.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 18 jun 2019

ABB ska bidra till utsläppsfria transporter i Skandinavien genom att leverera utrustning till nya laddningsstationer för elbilar i Danmark, Norge och Sverige – den första stationen öppnar nu i Fredericia i Danmark.

Stationen är byggd av samriskföretaget Powered by E.ON Drive & Clever, och är en del av dess plan att öppna 48 stationer för högeffektladdning längs motorvägar i Danmark, Norge och Sverige för att erbjuda trafikanterna förstklassiga tjänster för e-mobilitet.

Den första stationen, som kommer att vara en av åtta att öppnas i Danmark fram till slutet av 2020, är utrustad med ABB Ability-högeffektladdare, som kan ge upp till 200 kilometers räckvidd på bara åtta minuter.

Mathias Wiecher, vd för Powered by E.ON Drive & Clever, kommenterar: 

- Våra nya laddningsstationer över hela Skandinavien ger elbilsförare en kort och väl utnyttjad rast på resan i samspel med en nyskapande struktur av avancerad laddningsteknik från ABB. Det nära samarbetet mellan ABB och Powered by E.ON Drive & Clever blir ett stort steg framåt för elbilsförare både från Skandinavien och från övriga Europa de kommande åren. Detta är ett exempel på hur systemet för e-mobilitet kan fungera när myndigheter, konkurrenter och företrädare för olika branscher samarbetar för att nå ett gemensamt mål – att snabbare skapa en hållbar e-mobilitet.

Initiativet stöder de högt ställda målen för e-mobilitet i Skandinavien. Norge leder övergången till e-mobilitet globalt med 57 procent elbilar av alla sålda nya bilar 2019. Den danska regeringen har föreslagit en fullständig övergång till utsläppsfria bilar fram till 2030. I Sverige har regeringen som mål att utsläppen av växthusgaser från landets transportsektor ska minska med 70 procent fram till 2030.

- ABB ser mycket positivt på att kunna leverera högeffektladdare till detta inspirerande koncept för laddningsstationer som drivs av Powered by E.ON och Clever i samarbete, säger Frank Muehlon, chef för ABB:s globala verksamhet för laddningsinfrastruktur för elfordon.

 

 

 

Annons

Annons

Annons