Mötesplatsen för dig inom Industri och Näringsliv, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Global handelsoro ger färre dollarmiljonärer

LM Otero/AP/TT: Den globala handelsoron gör att antalet dollarmiljonärer i världen minskar. Arkivbild.
LM Otero/AP/TT: Den globala handelsoron gör att antalet dollarmiljonärer i världen minskar. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 09 jul 2019

För två år sedan tog sig Sverige för första gången in på listan över de 25 länder som har flest dollarmiljonärer per capita. Förra året klättrade Sverige två placeringar på listan, men i år är Sverige återigen sist på topplistan, visar den årliga World Wealth Report som presenteras av konsultföretaget Capgemini Consulting.

Det är två huvudfaktorer: börsen och bostadsmarknaden. Börsen har inte gått lika starkt som tidigare år och det har påverkat. Även bostadsmarknaden har mattats av och det slår igenom, säger Johan Bergström, ansvarig för finanssektorn på Capgemini.

Kina minskade

Under 2018 sjönk antalet svenska dollarmiljonärer från 132 000 personer till 129 000. Men det är inte bara i Sverige som förmögenheterna minskat. För första gången på sju år har det varit en total minskning i världen av dollarmiljonärernas förmögenhet, på 3 procent. Den största minskningen har skett i Asien, främst Hongkong och Kina.

Det finns mycket oro och konflikter därute och det har påverkat den globala handeln i sig, som har minskat. Det påverkar också börskurserna och till viss del valutorna.

Norge uppåt

Norge har däremot klättrat en placering, till plats 19 på topplistan. Även i Mellanöstern har utvecklingen varit stark, i båda fallen delvis till följd av att oljepriserna hållits uppe.

Men sett till hela världen ser även årets förmögenhetsutveckling dyster ut.

Global oro, med både internationella handelskonflikter och politik, men också en ganska mattad börs gör att vi ser att det här året kan förväntas ha en liknande utveckling som föregående år, säger Johan Bergström.

Annons

Annons

Annons