Kuba ökar satsningen på biogas

Talrika strömavbrott hör fortfarande till den kubanska vardagen. I och med öppningen med USA förväntas nu en förbättring när det gäller energiförsörjningen i Kuba. Flera amerikanska energiföretag har anmält intresse att hjälpa Kuba inom energiområdet.

När det däremot gäller närproducerad energi ligger Kuba redan idag bra till.  Landet började använda biogas redan 1940 i liten skala och har ökat användningen sedan 1980 då mer utvecklade och effektiva anläggningar för biobränsle byggdes. Hittills har Kuba 1 818 mindre biobränselanläggningar som byggts vid statliga och kooperativ jordbruk runt om i landet. Men landet behöver 7 000 till.

Kubanska biogasfarmare, som har tillgång till kreatursspillning, använder en primitiv men smart metod att lagra och distribuera gas i stora plastpåsar. Dessa kan transporteras till en affär eller bäras till grannen efter jäsningsprocessen i fermentorn. Farmaren kan också leda biogasen direkt till köket och laga mat med hjälp av gasen.  Biogasanläggningarna anses också minska förorening av mark och grundvatten och bromsa kalhyggen.

Nyligen hölls ett nationellt biogasforum på Kuba, där ett antal nya projekt för biogasframställning presenterades. Danska och tyska bioenegiföretag har inlett flera projekt på ön.

Enligt kubanska Energiministeriets avdelning för utveckling av förnybara energiformer, Cubasolars, biogasansvarige Jose Guardado visade forumet på samhällets växande intresset för denna energiform. Regeringen satsar nu på att öka farten i utbyggnaden av små biogasanläggningar vid mindre jordbruk och särskilt utnyttja svinspillningen.  Biogas kan också användas för elproduktion och uppvärmning.  Kubas biogasgrupp anser att landet har förutsättningarna för att producera mer än 400 miljoner kubikmeter årligen.

Kritikerna anser dock att Kubas regering har redan låst sig fast vid oljan, som inhandlas billigt från Venezuela. Dessa leveranser står för 90 procent av landets oljekonsumtion. Sanningen är att oljan står för hälften av energin och importen från Venezuela står för 60 procent av oljan, alltså inte mer än 30 procent av Kubas energiförbrukning. Ungefär hälften av energikonsumtionen kommer från sockerrörsblast och inhemsk naturgas samt en mindre del ved. Andelen sol, vind- biogas- och vattenkraft är ännu liten, men är ständigt växande. Kuba hade redan 2003 uppnått en försörjningsgrad med förnybar energi på cirka 38 procent av all energiförbrukning. Sedan dess har andelen ökat och utbyggnaden trappas upp.