Lågt intresse för att investera i ny klimatteknik

Målet är att begränsa den globala uppvärmningen

Teknik som ”dammsuger” atmosfären på koldioxid och lagrar den i berggrunden kan vara ett sätt att minska upphettningen av jordklotet. Men intresset för att investera i tekniken är svagt, visar LiU-forskare i en färsk studie. Efter klimatavtalet i Paris 2015 blev tekniken uppmärksammad därför att den skulle kunna vara ett sätt för världens stater att nå målet med att begränsa den globala uppvärmningen. Metoden går ut på att få bort koldioxid, som bidrar till klimatförändringarna, från atmosfären och istället långtidslagra den i bergrum. Genom att odla energigrödor som energiskog, gräs eller sockerrör, går det att skapa ett flöde där koldioxiden binds i biomassa. Biomassan används sedan i processer för att skapa till exempel elektricitet, pappersmassa eller biobränsle som frigör koldioxid. Koldioxiden samlas sedan upp och förs över för lagring i slutna bergrum.

Koldioxsid

Han har tillsammans med andra LiU-forskare fått i uppdrag av Energimyndigheten att ta reda på mer om tekniken och intresset för den. Studierna görs i samarbete med forskare från Chalmers och Oxford. Den första delstudien är nu klar och den mäter viljan att investera i tekniken bland världens regeringar, företag, forskare och miljörörelse. Resultaten, med över tusen svar från hela världen, visar att intresset är lågt. Orsakerna till det är flera, menar Mathias Fridahl.

– Det finns både möjligheter och risker med metoden. Om tekniken verkligen skulle börja användas i stor skala  skulle den vara ett sätt att kompensera för utsläpp som annars är svåra att få bukt med, till exempel inom jordbrukssektorn. Å andra sidan är konkurrensen om land, vatten och näringsämnen ofta stor. Att implementera tekniken i stor skala kan få konsekvenser för till exempel världens matproduktion.

Även om intresset generellt är lågt så går det att se variationer mellan världsdelarna. Asien visar ett större intresse än Europa.

– Det kan bero på att det finns en bättre potential för tekniken där. De har både lagringskapacitet och tillgång till biomassa, säger Mathias Fridahl.