Politisk oro präglar ECB-besked

Euron skakade till i samband med beskedet, men den gemensamma valutan låg i eftermiddagshandeln bara marginellt högre mot kronan än före beskedet. Räntorna på tyska statspapper steg samtidigt några enstaka punkter.

"En del hade väntat sig en hökaktig ton från ECB, men så blev det inte", skriver storbanken Nordeas chefsanalytiker Holge Sandte i en kommentar.

Politisk oro

ECB:s besked om en oförändrad styrränta på noll procent kommer inför parlamentsvalet i Nederländerna och presidentvalet i Frankrike, som bedömare tror kan skapa politisk oro. Bland annat befaras att framgångar för den franska högerextremisten Marine Le Pen ska leda till en process som slutar med att Frankrike lämnar eurosamarbetet.

ECB-chefen Mario Draghi och hans direktion, vars stödköpsprogram snart är uppe i obligationer för motsvarande 2 300 miljarder euro, håller i det osäkra läget fast vid dra ned stödköpsvolymerna något till 60 miljarder euro per månad i april, från dagens volym på 80 miljarder. Men man håller fast vid att slutpunkten för programmet, för närvarande satt till december 2017, kan förlängas och att stödköpsvolymerna kan öka igen vid behov.

I linje med förväntningar

Det penningpolitiska beslutet låg i linje med förväntningarna. Och bland analytikerna i en Reutersenkät räknar samtliga med att ECB-chefen Draghi håller sitt ord och avvaktar med räntehöjningar åtminstone till början av nästa år.

Senast ECB höjde räntan var hösten 2011.