För mycket regn oroar lantbrukare

Skördeperioden har redan börjat, och lantbrukarna är i gång och tröskar i stora delar av landet. Svenska lantbruk har totalt sett hittills skördat ungefär en tredjedel, och än så länge ser det bra ut.

De avkastningar vi ser nu stämmer väl med den prognosen vi släppte i mitten på juli, sen skiftar det naturligtvis. Vi har kommit längst i södra Sverige där har vi tagit två tredjedelar, medan vi kommit upp till 15 procent i de norra delarna vid Mälaren, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef Lantmännen.

Regn varje dag

Totalt blev förra årets skörd av spannmål rekordlåga 3,5 miljoner ton. Enligt Lantmännens skördeprognos kommer årets skörd att landa på 6,3 miljoner, vilket är normalare nivåer, och indikerar en betydligt bättre skörd.

Men trots att läget är bättre än i fjol hänger ett orosmoln över många lantbrukare efter den senaste tidens ostadiga väder.

Det regnar mer eller mindre varje dag på olika ställen, vilket strandar skördearbetet som inte kan gå för fullt.

Det regniga vädret ser enligt prognoserna ut att hålla i sig. Att det regnar mitt i skördeperioden får konsekvenser för skördens kvalitet, och risken är att det inte går att skörda.

Vi vill gärna ha regn under våren och tidiga sommaren men under den här tiden vill vi inte ha något regn. Vi behöver uppehåll så att vi kan tröska och skörda. Får vi väldigt mycket regn har vi samma kvantitet, om det går att skörda, men risken är att det blir av sämre kvalitet.

"Ser bra ut"

För mycket regn får konsekvenser för bland annat kvarnvete som används till livsmedel, vars bakningsegenskaper försämras. Även maltkorn som används för att tillverka öl och whisky, och grynhavre som används till havregryn, påverkas negativt.

Det är de tre grödorna som vi ser de största riskerna med när det gäller dåligt väder under skördeperioden. Det vi skördat hittills ser bra ut, men vi ser en ökad risk för kvalitetsförsämring framöver.

Kan man exempelvis inte använda kvarnvetet i industrin måste man använda det till foder, då blir det foderspannmål i stället och den varan har ett lägre pris. Samma gäller för maltkorn och grynhavre, förklarar Mikael Jeppson.

Det påverkar inte marknaden totalt sett, men det påverkar den enskilda betalningen till lantbrukaren. Det är heller inte något som drabbar konsumenter i form av priser, så länge det inte blir väldigt stora kvalitetsbekymmer.