Grekland skrotar kapitalkontroller

Från och med i dag tillhör kapitalkontrollerna det förflutna, sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis i ett anförande i parlamentet i Aten.

Kapitalkontrollerna infördes för att bromsa en våg av uttag ur grekiska banker när Grekland såg ut att vara på väg att sparkas ut ur eurozonen. Efter att banksystemet hållit helt stängt i tre veckor införde Grekland ett tak på uttag till 60 euro per dygn och andra kontroller, som gradvis har justerats sedan dess.

Detta markerar en återgång till det normala och ökad förtroende, sade Greklands centralbankschef Yannis Stournaras efter beskedet om slopade kapitalkontroller.

Mitsotakis tillträdde som premiärminister efter en valseger i somras. Hans finansminister Christos Staikouras tillade att ett lagförslag är på väg som innebär att kapitalkontrollerna försvinner från och med den 1 september.

Grekland avslutade för ett år sedan det tredje stödprogrammet med nödlån sedan landet på grund av skenande skuld- och underskottsproblem inte längre kunde finansiera sig på egen hand med statsobligationer.