Jordbruksverket nära att svartlistas

Jonas Ekströmer/TT: Jordbruksverkets distriktsveterinärer tog betalt för ett hembesök man inte gjort, och vägrade följa ARN:s beslut om att kunden skulle få ersättning. Men när ARN:s ordförande kontaktade verket i samband med svarta listan – då blev det bättring. Arkivbild.

Innan Råd &Rön gör sin svarta lista med företag som inte följt beslut från Allmänna reklamationsnämnden, tar tidningen kontakt med varje berört företag. Det leder ganska ofta till att företaget ändrar sig, följer ARN:s beslut och därmed slipper hamna på varningslistan.

Nu har en motsvarande effekt noterats i ett ovanligt ARN-ärende. Distriktsveterinärerna, som drivs av Jordbruksverket, hade tagit ut en inställelseavgift på 1 000 kronor för ett hembesök man inte gjort. Kunden fann detta orimligt, gjorde en anmälan till ARN, och fick rätt.

Men tio månader efter avgörandet i ARN hade kunden fortfarande inte fått tillbaka pengarna. I samband med att Råd & Rön gjorde sin svarta lista tog ARN:s ordförande Marcus Isgren kontakt med Anders Swahnberg, som är chefsjurist på Jordbruksverket. Denne hade inte sett ärendet förut.

Det tog inte mer än 30 sekunder för mig att konstatera att vi har att följa Allmänna reklamationsnämnden, säger Anders Swahnberg till Råd & Rön.

Han medger att okunskap inom Jordbruksverkets organisation bidragit till att man inte följt beslutet tidigare. Nu ska verket jobba med sina rutiner för att undvika liknande misstag i framtiden.