Norge nallar mindre ur oljefonden

För 2019 års budget användes 246,2 miljarder eller 2,9 procent av fondvärdet.

Tillväxtprognoserna för 2019 och 2020 lämnas i höstbudgeten oförändrade jämfört med vårbudgeten, på 2,7 respektive 2,5 procent. Samtidigt fortsätter arbetsmarknaden att stärkas. Arbetslöshetsprognosen för 2020 sänks till 3,4 procent, från en tidigare beräkning på 3,6 procent.

Fortsatt uppgång

"Norsk ekonomi är inne på sitt tredje år med konjunkturuppgång. Aktiviteten ökar i hela landet och i de flesta näringar. Uppgången väntas fortsätta framöver och tillväxten i fastlandsekonomin antas hamna högre än den långsiktiga trenden både i år och nästa år", skriver det norska finansdepartementet i ett pressmeddelande.

Sysselsättningen ökar samtidigt, enligt departementet.

"Bara under det senaste året har 50 000 fler personer fått jobb. Av dessa har fyra av fem skapats i privat sektor", skriver departementet.

Norges arbetslöshet är därmed den lägsta på tio år.

"Det går bra"

Regeringens prognoser ligger enligt näringslivsorganisationen NHO:s chefsekonom Øystein Dørum i linje med vad bedömare som Norges centralbank räknar med.

Det går bra för norsk ekonomi och i ljuset av det framstår inriktningen på budgeten, med en försiktig åtstramning, som rimlig, säger Dørum till nyhetsbyrån NTB

Norska LO:s chefsekonom Roger Bjørnstad tycker nyckeltalen i budgeten ser bra ut.

Lite mindre användning av oljepengar tror jag står sig bra i dagens situation. Det som är viktigt är hur vi använder oljepengarna för att få mesta möjliga sysselsättning, säger han till NTB.