Lägre ordertryck får Volvo att bromsa

Fredrik Sandberg/TT: Martin Lundstedt presenterar företagets tredje kvartalsrapport under en pressträff på Tändstickspalatset i Stockholm.

Den vikande konjunkturen gav tydligt avtryck i AB Volvos orderböcker under tredje kvartalet. I de för Volvo så viktiga affärsområdena lastbilar och anläggningstillgångar syns kraftiga tapp.

Orderingången för lastbilsverksamheten föll till 35 700 fordon, jämfört med 65 300 tredje kvartalet i fjol. För anläggningsmaskinerna minskar beställningarna, från 16 300 fordon till 14 900.

Det huvudsakliga skälet till den minskade orderingången är att vi ser att Europa successivt går ner mot den långsiktiga trendlinjen. Vi har haft ett antal starka år, men vi ser nu att vi går ner, säger Martin Lundstedt, som samtidigt poängterar att kvartalet resultatmässigt var starkt.

Marknaden gjorde först tummen ner och Volvoaktien föll runt fyra procent i börsöppningen, men vände sedan uppåt till plus.

Rapporten var i stort sett som väntat. När det gäller order och utsikterna framåt var förväntningarna ganska nedskruvade. När det gäller orderingången var det lite i underkant, men där finns förklaringar, säger Mats Liss, analytiker på Kepler Cheuvreux.

Anpassa verksamheten

Volvo talade redan i somras om att man skulle behöva skala ner verksamheten för att möta konjunkturinbromsningen. Under det gångna kvartalet har antalet anställda minskat med 1 760 personer globalt. Ytterligare justeringar planeras under det kommande kvartalet.

Lastbilsverksamheten och övriga verksamheten har successivt anpassats för en vikande situation i Europa och Nordamerika, säger Martin Lundstedt.

Men samtidigt som orderingången faller på många håll lyfte vinsten före skatt under kvartalet till 10,1 miljarder kronor, jämfört med 9,7 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Intäkterna steg till cirka 99 miljarder kronor, från 92 miljarder förra året.

Vi är glada att vi anpassade oss i ett tidigt skede när vi fick konjunktursignalerna under sommaren, säger Martin Lundstedt.

Vi guidar för fortsatt goda nivåer och orderingången följer det. Det viktigaste budskapet är att vi är väl förberedda.

Eldprov för vd

Prognosen för nästa år skruvas ner både för Europa och för Nordamerika. Från nivåer över 300 000 lastbilar, under de senaste åren, skruvas prognosen för nästa år för Europa ner till 275 000 lastbilar och för Nordamerika till 240 000.

Och Volvochefen oroas inte av den senaste tidens allt tätare dystra konjunktursignaler.

Vi manövrerar från en styrkeposition och har en stark finansiell ställning. Vi kommer att fortsätta att satsa på innovationer för framtiden, säger Martin Lundstedt.

Ett nytt affärsområde som ska arbeta med självkörande fordon ska startats.

Med starka finanser till trots, konjunkturavmattningen sätter ändå Volvos ledning på prov.

Under Martin Lundstedts ledarskap har vi bara haft bra marknader och det har skett fantastiska förbättringar. Det här blir lite av ett eldprov för nya ledningen att visa att det man har lyckats med i en högkonjunktur även fungerar under en svagare konjunktur, säger Hampus Engellau, fordonsanalytiker på Handelsbanken.