Åre årets nyföretagarkommun

Åre har för andra gången utsetts till Sveriges bästa kommun för nya företagare och tar idag emot priset på 100 000 kronor ur Vismafonden på landets största nyföretagarmässa, Eget Företag, idag. I sin motivering lyfter juryn särskilt fram den framgångsrika besöksnäringen. Åre blev Årets Nyföretagarkommun redan 2009.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och för att Sverige ska fortsätta må bra behöver fler ta steget till eget. Syftet med det här priset är att inspirera landets kommuner att jobba aktivt med det lokala företagsklimatet och nyföretagande, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Sammanlagt åtta kommuner var nominerade till priset Årets nyföretagarkommun 2019: Vaxholm, Västerås, Knivsta, Enköping, Varberg, Simrishamn, Gällivare och Åre. De nominerades utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2018 till den 30 juni 2019 och kategoriseras enligt SKL:s kommungruppsindelning. Siffrorna över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket.

En jury som består av representanter från både Visma och NyföretagarCentrum har bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta nya företag. Prissumman på 100 000 kronor delas ut under tre års tid till olika lokala organisationer eller initiativ. Vad pengarna ska användas till bestämmer vinnarkommunen i samråd med instiftarna. Prissumman kommer ur Vismafonden och har tidigare bland annat använts till nyföretagande med inriktning på ungdomar och utrikesfödda.