Vattenfall och Microsoft i gemensam satsning - testar pilotprojekt

Vattenfall och Microsoft har tillsammans utvecklat en unik lösning, 24/7-matchning, som ska kunden en ny nivå av transparens gällande sin energianvändning. I stället för årsbaserad data ska man kunna spåra förnybar el timme för timme. Lösningen testas nu som ett pilotprojekt på Vattenfalls och Microsofts huvudkontor i Sverige.

Lösningen bygger på Microsofts Azure IoT Central-plattform som kopplar ihop data från energiproduktion som vind- och vattenkraft från Vattenfall med data från smarta elmätare som mäter förbrukningen i realtid. 

 – Vattenfall har en tydlig strategi om att göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation och vi är glada över att nu kunna erbjuda denna avancerade lösning tillsammans med Microsoft och visa hur teknik och nya digitala lösningar kan användas för att möjliggöra en fossilfri framtid. 24/7-matchning ger oss möjlighet att erbjuda kundspecifik data med unik upplösning, som de kan använda i beslutssituationer, i sitt miljöarbete och i sin kommunikation, säger Andreas Regnell, Strategichef på Vattenfall.

 I dagsläget används ursprungsgarantier (UG), ett elektroniskt dokument som verifierar ursprunget för en viss mängd förnybar energi. I normala fall sker en matchning av elens ursprung på årsbasis. Den nya lösningen matchar elens ursprung på timbasis inom UG-systemet och redan etablerade ramverk för rapportering av klimatpåverkan, genom att annullera UG baserat på matchningen timme för timme.