Krisande Nynas erbjuder "superförmånsrätt"

Nynas, med venezuelanska PDVSA som majoritetsägare, har under flera år brottats med följderna av USA-sanktioner mot Venezuela. Bland annat kan man inte längre köpa olja från Venezuela och inte heller betala sina leverantörer i dollar.

Nynas, ledande nordisk tillverkare av bitumen som används som bindemedel i asfalt, drabbades ovanpå detta nyligen även av strypta banklån. Det har lett till en akut kassakris.

Erbjudandet gäller i tio dagar

I fredags ansökte bolaget om rekonstruktion i Södertörns tingsrätt, som har utsett två administratörer: Ackordcentralens Mikael Kubu och advokat Lars Eric Gustafsson från Hamilton Advokatbyrå.

I ett brev till Nynas leverantörer skriver Kubu och Gustafsson att Nynas kommer att betala i förskott eller kontant för leveranser efter det att domstolen beviljat rekonstruktion. Erbjudandet gäller i tio dagar, alltså till måndagen den 23 december.

"Vi avser att i god tid före denna tidsperiods utgång återkomma med besked om hanteringen av leveranser för tiden därefter", skriver de.

Den så kallade "superförmånsrätten" gäller endast leveranser som skett efter rekonstruktionsbeslutet i domstolen, som klubbades i fredags eftermiddag.

De båda administratörerna understryker i brevet till leverantörerna att Nynas har mycket stora tillgångar i form av kundfordringar, varulager och fastigheter.

Att domstolen beviljat rekonstruktion innebär att rekonstruktörerna kan besluta om att anställda ska avlönas med statlig lönegaranti. Det innebär att Länsstyrelsen betalar de anställdas löner upp till ett tak.

Utsatt för USA-sanktioner

En företagsrekonstruktion pågår i tre månader. Därefter kan företaget begära förlängning med tre månader i taget, till högst ett år.

Inför fredagens ansökan om rekonstruktion hade Nynas tillsammans med bolagets ägare tagit fram en plan för att komma ur sanktionerna i början av 2020. Men bolagets banker har inte velat medverka i detta arbete, vilket enligt bolaget är den omedelbara orsaken till att man valt att ansöka om rekonstruktion.

Storägaren PDVSA ägs är ett statligt venezuelanskt oljebolag, utsatt för USA-sanktioner som sedan drygt två år i sin tur har medfört finansiella restriktioner för Nynas.

"Nyligen har även bolaget stoppats från att köpa råolja från Venezuela vilken ersatts med andra råoljor. Detta har medfört ökade råvarukostnader", skrev Nynas i ett pressmeddelande i fredags.

"Som en följd av sanktionerna har bolaget haft höga finansiella kostnader och dessutom tappat affärer på grund av sanktionerna. Till slut har en situation uppstått då det inte längre finns en löpande finansiering av bolagets verksamhet", fortsätter bolaget.

Rättelse: I en tidigare version av texten fanns en felaktighet gällande Nynas verksamhetsområde samt en otydlighet om vad bolaget tillverkar.